Mandarine daju i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C.
Odličan su izvor i narančastog karotenoida beta-kriptoksantina koji može značajno smanjiti rizik od pojave raka pluća. Studija objavljena u Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention povezala je hranu bogatu kriptoksantinom sa smanjenim rizikom od pojave raka pluća za čak 37 posto kod pušača.
Istraživanja koja se provode u Japanu pokazala su da sok od mandarine štiti oboljele od hepatitisa C i raka jetre.
Mandarine imaju i određeni udio vlakana koja, osim što doprinose snižavanju kolesterola, su korisna i za ublažavanje zatvora, simptoma koji se javlja kod oboljelih od sindroma iritabilnog debelog crijeva, daju osjećaj sitosti te na taj način pomažu u reguliranju tjelesne težine.
Mandarina ima relativno nizak glikemijski indeks, što znači da se prirodni šećer polako otpušta u krvi, stoga se mogu preporučiti kao međuobrok oboljelima od dijabetesa. Aromatično esencijalno ulje mandarine je prirodan antiseptik.
Nezavisne/Magazin.hr