Jedna od najčešćih zabluda prilikom gubljenja kilograma zbunjenost je po pitanju prirodnih zaslađivača. Činjenica je da umjetna sladila mogu imati značajnu ulogu u programima za gubljenje kilograma jer uvelike mogu pomoći u borbi protiv kilograma.
Oni nisu najvažniji element, ali svakako mogu biti korisni. Važno ih je uzeti u obzir kada osoba putem šećera unosi veliku količinu kalorija u tijelo. Ali, ono što je najvažnije, oni su potpuno bezopasni.
Stoga, ako obavljate neku fizičku aktivnost i želite koristiti umjetne zaslađivače u borbi s kilogramima, evo nekoliko činjenica:
● Većina niskokaloričnih i nekaloričnih zaslađivača nekoliko je stotina puta slađa od običnog kristal šećera ( 200 do 300 puta slađi od običnog šećera), što znači da mala količina umjetnih sladila može zamijeniti velike količine šećera i kalorija.
● Niskokalorični i nekalorični zaslađivači ne utječu na stvaranje karijesa na zubima, na glukozu u krvi ili inzulinski reakciju.
● Kada govorimo o umjetnim sladilima, riječ je o nekima od najviše proučavanih tvari i sastojaka sa stotinama (u nekim slučajevima i tisućama) provedenih istraživanja koji potvrđuje da su umjetni zaslađivači potpuno sigurni za ljudsku uporabu. Ova istraživanja provele su brojne grupe u različitim zemljama u nadi da će pobiti prednosti umjetnih sladila. U tome, očigledno, nisu uspjele.
Dopušteni su za korištenje i smatraju se bezopasnima, no pojedina istraživanja na životinjama dovela su prekomjerno konzumiranje umjetnih zaslađivača u vezu sa razvojem raka mokraćnog mjehura kod miševa. Umjetni zaslađivači predmetom su brojnih istraživanja, koja do sada niti u jednom slučaju nisu uspjela pokazati direktnu uzročno-posljedičnu vezu između njihove konzumacije i razvoja bilo kojega oblika raka kod čovjeka. Ipak, oprez nije naodmet, te je preporučljivo ne prekoračivati dnevno dozvoljenu dozu.
● U SAD-u se prodaje pet različitih umjetnih zaslađivača. To su saharin, splenda, aspartam, acesulfam K te neotam, ali ima nekoliko drugih, popularnijih prirodnih zaslađivača kao što su stevija i grupa drugih zaslađivača koji se proizvode pod nazivom šećerni alkoholi (maltitol, sorbitol, izomalt i ksilitol).
● Umjetna sladila trebale bi koristiti osobe koje žele izgubiti kilograme i mogu biti od velike koristi osobama koje unose velike količine kalorija preko ugljikohidrata ili šećera.