Nepoznate činjenice o umjetnim zaslađivačima

22.2.2013.
7:58
VOYO logo

Jedna od najčešćih zabluda prilikom gubljenja kilograma zbunjenost je po pitanju prirodnih zaslađivača. Činjenica je da umjetna sladila mogu imati značajnu ulogu u programima za gubljenje kilograma jer uvelike mogu pomoći u borbi protiv kilograma.

Oni nisu najvažniji element, ali svakako mogu biti korisni. Važno ih je uzeti u obzir kada osoba putem šećera unosi veliku količinu kalorija u tijelo. Ali, ono što je najvažnije, oni su potpuno bezopasni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, ako obavljate neku fizičku aktivnost i želite koristiti umjetne zaslađivače u borbi s kilogramima, evo nekoliko činjenica:

● Većina niskokaloričnih i nekaloričnih zaslađivača nekoliko je stotina puta slađa od običnog kristal šećera ( 200 do 300 puta slađi od običnog šećera), što znači da mala količina umjetnih sladila može zamijeniti velike količine šećera i kalorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

● Niskokalorični i nekalorični zaslađivači ne utječu na stvaranje karijesa na zubima, na glukozu u krvi ili inzulinski reakciju.

● Kada govorimo o umjetnim sladilima, riječ je o nekima od najviše proučavanih tvari i sastojaka sa stotinama (u nekim slučajevima i tisućama) provedenih istraživanja koji potvrđuje da su umjetni zaslađivači potpuno sigurni za ljudsku uporabu. Ova istraživanja provele su brojne grupe u različitim zemljama u nadi da će pobiti prednosti umjetnih sladila. U tome, očigledno, nisu uspjele.

Dopušteni su za korištenje i smatraju se bezopasnima, no pojedina istraživanja na životinjama dovela su prekomjerno konzumiranje umjetnih zaslađivača u vezu sa razvojem raka mokraćnog mjehura kod miševa. Umjetni zaslađivači predmetom su brojnih istraživanja, koja do sada niti u jednom slučaju nisu uspjela pokazati direktnu uzročno-posljedičnu vezu između njihove konzumacije i razvoja bilo kojega oblika raka kod čovjeka. Ipak, oprez nije naodmet, te je preporučljivo ne prekoračivati dnevno dozvoljenu dozu.

● U SAD-u se prodaje pet različitih umjetnih zaslađivača. To su saharin, splenda, aspartam, acesulfam K te neotam, ali ima nekoliko drugih, popularnijih prirodnih zaslađivača kao što su stevija i grupa drugih zaslađivača koji se proizvode pod nazivom šećerni alkoholi (maltitol, sorbitol, izomalt i ksilitol).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

● Umjetna sladila trebale bi koristiti osobe koje žele izgubiti kilograme i mogu biti od velike koristi osobama koje unose velike količine kalorija preko ugljikohidrata ili šećera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike