Budite oprezni / Nemojte svakome dopustiti da 'cmokne' bebu: herpes nije bezopasan

Image
Foto: Thinkstock

Herpes je najčešće bezopasan kod djece, ali može biti ozbiljna prijetnja bebama

7.8.2018.
9:05
Thinkstock
VOYO logo

Pojava herpesa kod djece može se čak nazvati i uobičajenom, a radi se o mjehuriću koji se najčešće pojavljuje na rubovima usana, a kada pukne formira se krastica koja nestaje kroz nekoliko tjedana. 

Radi se zapravo o virusu koji se brzo širi, a dobiva se kroz blizak kontakt. To uključuje ljubljenje, dijeljenje čaša, ručnika, balzama za usne itd. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simpotmi herpesa simplexa su svrbež i peckanje oko usana, ali u najvećem je zaraznom stadiju kada se stvori mjehur. 

Mogu li bebe dobiti herpes? 

Rijetkost je da se bebe zaraze virusom herpesa simplexa jer u sebi još uvijek nose majčina antitijela koja ih štite. Međutim, imunološki sustav dojenčadi do  mjeseci nije razvijen pa tako, ako se uspije zaraziti, to može imati ozbiljne posljedice i komplikacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dojenčad može dobiti herpes na dva načina: 

  • vertikalan prijenos: do njega dolazi, ako majka ima genitalni herpes, a novorođenčad ga 'uhvati' za vrijeme poroda. Do toga može doći čak i ako majka nema simptome herpesa, a dijete se može zaraziti i preko posteljice. 
  • horizontalni prijenos: do njega dolazi zbog kontakta nakon rođenja. Ljudi mogu biti zaraženi herpesom bez simptoma pa ni ne znaju da ga imaju, a beba se zarazi zbog ljubljenja, dijeljenih čaša, bočica, igračaka ili ručnika. 
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasnosti herpesa kod beba

Herpes predstavlja najveću prijetnju novorođenčadi do 5 tjedana starosti. Virus može uzrokovati ozbiljne zdravstvene poteškoće pa čak i biti smrtonosan, ako se spusti na druge organe. 

Simpomi uključuju: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • vrućicu
  • napadaje
  • letargiju

Kako bi zaštitili dijete preporuča se da provjerite svoje zdravstveno stanje i budete sigurni da nemate genitalni herpes za vrijeme trudnoće, a pripazite na higijenu djetetovih igračaka i bočica. Iako svi žele poljubiti vaše novorođenče, to nije dobra ideja. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo