Play ponuda

Nemojte se igrati vlastitim zdravljem: Ovih sedam znakova vam govori da unosite daleko premalo kalorija

Image
Foto: thinkstock, SolisImages

Iako mislimo da radimo nešto pozitivno, istina je zapravo potpuno drugačija...

15.2.2017.
10:00
thinkstock, SolisImages
Play ponuda

Smanjivanje količine kalorija koje unosimo prehranom prvi je korak koji svatko od nas radi kada pokušavamo izgubiti koji kilogram.

No, ponekad se može dogoditi da u tom naumu odemo predaleko i počnemo unositi puno premalo kalorija, zbog čega se ne osjećamo dobro i neprestano smo umorni. A osim što smo umorni, time uvelike štetimo svom zdravlju, a mislimo kako radimo dobru stvar.

Stoga, evo kojih vam sedam znakova govori da unosite premalu količinu kalorija i da biste to pod hitno trebali promijeniti.

1. Stalno ste umorni

shimmer fallback
shimmer fallback

Kalorije su ustvari energija, a ukoliko ih ne unosimo dovoljno, nećemo imati ni dovoljno energije da normalno izdržimo dan. Stoga, ako vam se ujutro teško probuditi i teško vam je ustati iz kreveta i nikako se ne možete naspavati, provjerite što i u kojoj količini stavljate na tanjur, jer možda se upravo ondje krije problem.

2. Ne možete vježbati

shimmer fallback
shimmer fallback

Naravno, kao i za preživjeti dan, kalorije su prijeko potrebne ukoliko želite odraditi tjelovježbu bez da se umorite već nakon prvih nekoliko minuta. Ako vam se već na početku dogodi da ne možete podići lakši uteg ili da gubite 'tlo pod nogama', provjerite što jedete prije i poslije treninga.

Potrudite se da to bude mješavina zdravih ugljikohidrata i proteina, koji će vam dati snagu i oporaviti mišiće i tijelo nakon vježbanja.

3. Ne možete se fokusirati

shimmer fallback
shimmer fallback

Kada jedemo premalo kalorija, misli nam često lutaju i ne možemo se koncentrirati ni na što. Stoga, ako ste svjesni toga da vam onih 80-ak kalorija koje vam ujutro pruža grčki jogurt nije dovoljno, ubacite unutra malo zobenih pahuljica, orašastih plodova i voća.

4. Stalno ste gladni

shimmer fallback
shimmer fallback

Ako ste neprestano gladni i zbog toga gubite živce, to je vrlo jasan znak da ne jedete dovoljno i ne unosite dovoljno kalorija. Stoga obavezno u prehranu dodajte više vitamina i zdravih ugljikohidrata i nemojte patiti bezveze, jer time si ne radite apsolutno ništa dobro, već upravo suprotno.

5. Menstrualni ciklus je poremećen

shimmer fallback
shimmer fallback

Kada u tijelo ne unosite dovoljno kalorija, razine hormona se naglo mijenjaju i dolazi do njihova poremećaja, što onda negativno utječe i na vaš menstrualni ciklus. Stoga, ako primijetite da vam menstruacija kasni neobično dugo vremena ili vam pak dolazi prerano, pokušajte unijeti neke pozitivnije promjene u prehranu.

6. Brojka na vagi se ne mijenja

shimmer fallback
shimmer fallback

Iako možda mislimo kako ćemo lakše mršavjeti ukoliko jedemo manje, to zapravo nije tako, jer ako se izgladnjujemo, samo smo užasno iscrpljeni, a broj kilograma baš se i ne mijenja.

A ako i dođe do promjene, ona zapravo nije pozitivna, jer se naše iscrpljeno tijelo najviše hrani našim mišićima, dok nam ostaje mast koje se ne uspijevamo riješiti, a to nikako nije zdravo. Stoga, balansirana prehrana, dovoljan broj kalorija i redovita tjelovježba - neka vam to bude recept za uspjeh.

7. Jednostavno ne možete izdržati

shimmer fallback
shimmer fallback

Ako ne možete izdržati svoj strogi režim prehrane, možda stvar nije u tome da nemate dovoljno jaku volju, već da vaš organizam jednostavno nije dovoljno snažan da izdrži napor koji ste mu zadali.

Stoga, promijenite navike nabolje, ne bojte se hrane (one zdrave i nutritivno vrijedne) i krećite se. Rezultati će doći, a vaše će vam tijelo, kao i zdravlje, biti neizmjerno zahvalni.

Play ponuda
Play ponuda