Međutim, istraživači su ovo okarakterizirali kao mit i naglasili da trećina ljudi koja se pridržava ovog pravila dovodi svoje zdravlje u opasnost jedući prljavu hranu, piše Daily Mail.
Oni su naročito iskazali zabrinutost zbog opasnosti štetnih bakterija poput E. coli i salmonele koje se u trenutku zalijepe za hranu (koja je pala na pod), bez obzira na to je li na podu bila 3, 5 ili 10 sekundi.
Istraživanje je otkrilo da bi 37 posto ispitanika pojelo hranu koja im je pala na kuhinjski pod, dok bi je 38 posto ispitanika podiglo i s poda dnevne sobe i pojelo.
Čišćenje, što je to?
Također, gotovo polovica ispitanika je priznala da za čišćenje kuće koriste samo osvježivač zraka, a četvrtina je rekla da čiste samo kada u kući osjete neugodni miris.
Prema tvrdnjama stručnjakinje za higijenu, dr. Lise Ackerley, najgore bakterije u našim domovima su "tihi ubojice” koje ne možemo vidjeti ni namirisati, ali koje se mogu razmnožiti nevjerojatnom brzinom – od jedne bakterije za sedam sati nastane nekoliko milijuna.
Dr. Ackerley, gostujuća profesorica na Sveuličištu Salford, istaknula je i da su mnogo važnija češća sitnija čišćenja kuće nego jedno veliko proljetno čišćenje.