Bundeve se po poljima beru od rujna nadalje, i iako je dugo po selima služila kao hrana za stoku, danas se nalazi u mnogim vrhunskim jelima jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata.
Vrijedni nutrijenti bundeve
Bogata je prije svega beta-karotenom (narančasti pigment koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A i služi kao antioksidans, potreban za očuvanje imunološkog sustava). Sadrži 90% vode i samo 35 kcal na 100 grama i zbog toga je vrlo poželjna u dijetama; s obzirom na visok sadržaj balastnih tvari i male količine daje dugotrajan osjećaj sitosti.
Nadalje, obiluje: kalcijem, klorom, fosforom, kalijem, magnezijem, manganom, folatima i vitaminom C, a najviše željeza ima u košticama.
Dobrobiti bundeve za zdravlje
Bundeva jača zaštitnu ovojnicu živaca i djeluje smirujuće poput prirodnog lijeka za smirenje. Također, osnažuje krvožilni sustav (upravo zahvaljujući beta-karotenu), potiče rad štitnjače, jača imunitet te regulira količinu vode (prirodni diuretik) i pomaže kod mršavljenja.
Sastojci bundeve imaju utjecaja i na regulaciju žlijezda lojnica, a učinkovito smiruju upaljenu kožu lica te pomažu u otklanjanju akni i mitesera; ekstrakti bundeve stoga se sve češće upotrebljavaju u kozmetičkoj industriji (pri izradi maski za čišćenje i sužavanje pora lica).