Nelagoda u grlu koja je počela na sasvim drugom mjestu

Zbog skupljanja katara u grlu možete osjećati gotovo neprestane smetnje. Hrana i piće pogoršavaju stvar, a noć je najgora jer problem redovito ometa san.

13.11.2013.
10:06
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Britanski otorinolaringolog dr. Neil Bateman objašnjava za Telegraph da je probleme koje stvara sluz ili katar ponekad teško dijagnosticirati i liječiti. Opisani problemi često se pripisuju sinusitisu, a liječe raznim sprejevima za nos. Ali što ako ovi simptomi, zapravo, nemaju nikakve veze sa sinusima? To je sasvim moguće ako ih ne prate drugi ključni simptomi, poput začepljenog nosa ili neprestanog curenja iz nosa.

Najbolji način da se sa sigurnošću utvrdi patite li od sinusitisa ili ne je pregled kod kirurga otorinolaringologa.

I dok je sasvim normalno da nos proizvodi velike količine katara – koji kod većine ljudi prolazi niz grlo bez da to primijete – neki pacijenti osjećaju taj prolaz izuzetno snažno. Iako se proizvodi normalna količina sline, iritacija izaziva neugodu i potrebu da iščistite grlo.

Povrat kiseline

Osjećaj se ponekad 'zalijepi' za stražni dio stijenke grla, a može ga izazvati i povrat želučanih tekućina ili kiseline. Pregledom kod specijalista koji će koristiti metode endoskopije i vrlo fini fleksibilni teleskop koji prolazi kroz nos, problem se može dijagnosticirati. Ako problem izaziva želučana kiselina, najjednostavniji tretman su sredstva koja smanjuju kiselinu prije i nakon jela.

Olakšavanje simptoma

Kod nekih pacijenata očiti uzrok katara ne može se identificirati. U tom slučaju jedino što preostaje je koncentrirati se na olakšanje simptoma. Doktor savjetuje ispijanje puno vode jer dehidracija može učiniti slinu još neugodnijom (neki su ustanovili da im je mineralna voda posebno korisna za pročišćavanje grla).

Ako je ikako moguće, ne pročišćavajte grlo kašljanjem jer u nekim slučajevima to pogoršava stanje.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali