Neispavanost kod trudnica uzrok migrene

Trudnice koje su noću spavale manje od pet sati, bile su izložene 50 posto većem riziku od korištenja antimigrenoznih lijekova od onih koje su duže spavale, upozoravaju norveški znanstvenici.

U slučaju da trudnice nedovoljno spavaju, izložene su znatno većem riziku od glavobolja zbog čega često posežu i za lijekovima za migrenu, poručuju norveški stručnjaci sa Sveučilišta u Oslu, prenosi Mondo.

Procjenjuje se da od 20 do čak 80 posto žena pati od migrena tijekom trudnoće, no treba napomenuti da nije preporučljivo uzimati antimigrenozne lijekove u njenoj ranoj fazi, kad je fetus najugroženiji, ističe voditeljica istraživanja dr. Katerina Nezvalova-Henriksen i njene kolege.

Naime, trudnice koje su noću spavale manje od pet sati, bile su izložene 50 posto većem riziku od korištenja antimigrenoznih lijekova od onih koje su duže spavale.

Ukupno je 3.840 trudnica obuhvaćenih ovim istraživanjem (oko šest posto) prijavilo napade migrene u prvih pet meseci trudnoće, a 73 posto njih (2.525) je uzimalo lijekove protiv migrene da bi ublažile bol.

Norveške trudnice su obično koristile takozvane nenarkotične analgetike (54 posto), ili medikamente iz grupe tzv. triptana (25 posto).

Povratak na Net.hr