Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Zdravlje /

Ne zaboravite vlakna - spasit će vam život

Hrana bogata vlaknima, bogata je i antioksidansima, dulje zadržava osjećaj sitosti i regulira probavu.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Nažalost, većina ljudi kroz svakodnevnu prehranu ne dobiva dovoljnu količinu vlakana. Ženama je dnevno potrebno barem 25 grama vlakana, a muškarcima od 30 do 38 grama. Pitajte se zato koliko ste danas jeli povrća, voća, mahunarki, cjelovitih žitarica i orašastih plodova?

Najbolji izvor vlakna su sve vrste grahorica i mahunarki te suhe šljive, smokve i bobičasto voće. Vlakna se nalaze i u zelenom lisnatom povrću, mrkvi, gljivama, bundevi, krumpiru, kukuruzu, artičokama, šparogama, voću te cjelovitim žitaricama.

1. Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice, a posebno mekinje, bogate su dijetnim vlaknima. Mekinje zobi pomažu u smanjenju razine kolesterola, a pšenične, kukuruzne i rižine mekinje sprječavaju zatvor. Kruh, tjestenina i riža od cjelovitih žitarica odličan su izvor zdravih vlakana, kao i ječam i quinoa.

2. Mahunarke

Sve vrste grahorica i mahunarki (grah, leća, grašak) prirodno su bogate vlaknima, ali i proteinima, vitaminima i mineralima.

3. Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi sadrže zdrave omega-3 masne kiseline, proteine i fitokemikalije, kao i vlakna. Najbolji izbor su bademi, ali slijede ih i ostali plodovi kao što su pistacije, orasi, brazilski oraščići, kikiriki. Lanene, sezamove i sjemenke bundeve također su izvor vlakana.

4. Zeleno lisnato povrće

Povrće koje ima tamno zeleno lišće bogato je beta karotenom, vitaminima i mineralima te vlaknima. Može se jesti u salatama, s maslinovim uljem, češnjakom, limunom i začinima te kuhano u varivu ili na pari. Jedite kelj, brokulu, prokulice (kelj pupčar), špinat, kupus, cvjetaču.

5. Voće

Kao i povrće, i voće je bogato vlaknima. Jedite jabuke, avokado, banane, kivi, naranče, kruške i mango. Izvan sezone, kada je izbor svježeg voća smanjen, odličan izbor je suho voće. Suhe smokve i suhe šljive sadrže iznimno visoku količinu vlakana i poznate su po svom pozitivnom djelovanju na probavu.

6. Bobičasto voće

Bobičasto voće bogato je antioksidansima i vlaknima. U odnosu na ostalo voće, bobice sadrže najveću koncentraciju vlakna i najbolji omjer vlakna po kaloriji. Ovo ukusno voće može se jesti tijekom cijele godine, svježe, zamrznuto ili sušeno. Najbolji izvor su borovnice, jagode, maline i grožđice.

ordinacija.hr

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike