Previše začina
Začini svakom jelu poboljšavaju okus, ali isto tako mogu povisiti tjelesnu temperaturu zbog poticanja metabolizma, piše Ordinacija.hr.
Meso i mesni umaci
Ljeto nije najbolje vrijeme za uživanje u teškim mesnim umacima. Bili oni od piletine, govedine pa čak i morskih plodova, mogu uzrokovati pretjerano znojenje i probavne probleme.
Masna brza hrana
Masnu, prženu, dimljenu i začinjenu hranu trebalo bi izbjegavati tijekom cijele godine, a posebice ljeti. Osim što će testirati sposobnost probavnog sustava, ako nije svježe pripremljena može uzrokovati i trovanje.
Sir
Osim što sadrži puno kalorija, od njega ćete se osjećati naduto i tromo, a kome je to potrebno na plaži?
Što jesti: Lubenica
Za osvježenje i zdravlje odaberite lubenicu koja ima čak 92 posto vode što će tijelu osigurati dovoljno hidratacije, a istraživanja pokazuju da uživanjem u lubenici smanjujemo osjećaj gladi, što ne vrijedi kada se pije samo voda.
Mango
Mango je također dobar izbor jer u sebi krije visok sadržaj beta karotena, što znači da je idealan za postizanje brončane boje kože. Također predstavlja izvor hranjivih tvari u koncentriranom obliku. Stoga, ako želite smanjiti unos kalorija u organizam, mango je odličan izbor.
Tikvice
Tikvice predstavljaju jednu od češće korištenih ljetnih vrsta povrća, jer su izuzetno hranjive i svestrane. Mogu se jesti u juhi, salati, kao prilog, punjene kao glavno jelo, zamjenjuju brašno u nekim receptima... Ovo divno povrće sadrži više od trećine preporučene dnevne količinevitamina C i veliku koncentraciju beta karotena. Brojna istraživanja potvrdila su kako prehrana obogaćena beta karotenom smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja i od bolesti koronarnih arterija.