strpljen - spašen / Ne perete odjeću kada je donesete iz dućana? Nakon ovoga ćete se predomisliti

Image
Foto: Pexels

Osipi nisu jedini zdravstveni problem koji se dovodi u vezu s kemikalijama iz odjeće. Postoje i mnogo opasnija stanja

26.7.2019.
8:00
Pexels
VOYO logo

Ako nemate običaj prati odjeću nakon što ju donesete iz dtrgovine, već je tako neopranu odmah odjenete, za nekoliko dana na koži bi se moglo pojaviti crvenilo, osip i svrab.

Alergijski kontaktni dermatitis je reakcija imunološkog sustava na alergen iz odjeće  koji je došao u kontakt s vašom kožom. To uzrokuje odgođenu reakciju: osip koji se pojavljuje nekoliko dana nakon izlaganja, a može trajati tjednima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada vidimo alergijski kontaktni dermatitis, to je obično zbog boja u odjevnim predmetima", kaže dr. Susan Nedorost, profesorica dermatologije na Sveučilištu Case Western Reserve i direktorica programa liječenja dermatitisa na sveučilišnoj bolnici u Clevelandu za Time. Specijalne boje se primarno koriste u sintetičkim materijalima za odjeću od poliestera i najlona.

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znojenje i trenje mogu boju izvući iz odjeće i prenijeti na kožu. Sintetička oprema za vježbanje - sjajni, rastezljivi, vodootporni materijali koji su danas toliko popularni - često su krivci za  kontaktni dermatitis.

"Ako pacijent dođe i ima osip oko stražnjeg dijela vrata i oko pazuha, prvo pitanje koje postavljam je što nose kada treniraju", objašnjava dermatologinja za spomenuti portal. "Pranjem nove odjeće, možete ukloniti malo više boje i biti manje izloženi kemikalijama", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrlo rijetkim slučajevima, poduzimanje tog koraka može čak spriječiti razvoj nove alergije. Naime, ako je previše boje završilo primjerice u otvorenoj rani, može doći do reakcije imunološkog sustava i trajne osjetljivosti.

Osipi nisu jedini zdravstveni problem koji se dovodi u vezu s kemikalijama iz odjeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studiji provedenoj 2014. na Sveučilištu u Stockholmu znanstvenici su testirali 31 uzorak odjeće kupljen u maloprodaji, različit po boji, materijalu, marki, zemlji proizvodnje i cijeni. U 29 uzoraka pronađena je kemikalija kinolin, a najviša koncentracija nađena je u odjevnim predmetima od poliestera.

Kinolin se koristi u porizvodnji boje, a Američka agencija za zaštitu okoliša klasificirala ga je kako potencijalno kancerogenog za ljude, na temelju istraživanja provedenih na miševima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, idući put kada kupite neki odjevni predmet nemojte biti nestrpljivi i odmah ga odjenuti. Neka ga prvo "isproba" vaša perilica za rublje.   

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo