Ne zaboravite

NE GUBITE VRIJEME: Najbolje moguće namirnice da vam mozak radi kao urica

Dobra prehrana je ključna i za fizičko i za mentalno zdravlje. Mozgu su potrebne hranjive tvari jednako kao i srcu, plućima ili mišićima.

Cjelovite žitarice

Kao i sve u vašem tijelu, ni mozak ne može funkcionirat bez energije. Sposobnost koncentracije i fokusiranja dolazi od adekvatne i stalno osigurane energije. To ćete postići unosom cjelovitih žitarica s niskim glikemijskim indeksom, što znači da se glukoza sporije otpušta u krovotok, čuvajući vašu mentalnu spremnost tijekom dana.

Masna riba

Esencijalne masne kiseline ne mogu se stvoriti u našem tijelu, što znači da se moraju dobiti kroz prehranu. Najbolje omega 3 masti možemo dobiti iz ribe, a odlični biljni izvori uključuju lanene sjemenke, soju, bundevine sjemenke, orahe i njihova ulja. Ove masti su bitne za zdravo funkcioniranje mozga, srca, zglobova i opću dobrobit. Najbolji izvori masne ribe jesu losos, pastrva, oslić, sardine… Ako ste vegetarijanac, možete se odlučiti i za omega 3 suplemente na bazi biljaka.

KAKO POBOLJŠATI MENTALNO ZDRAVLJE: ‘Dovoljno je samo pogledati u more…’

Borovnice

Istraživanja su pokazala da borovnice pomažu u poboljšanju kratkoročnog pamćenja. Široko su dostupne, ali možete potražiti i tamno crveno ili ljubičasto voće i povrće koje sadrži isti sastojak koji se naziva antocijanin.

Rajčica

Postoje dokazi koji govore da likopen, moćni antioksidans koji se može naći u rajčici, pomaže protiv slobodnih radikala koji prave štetu u stanicama našeg tijela i izazivaju razvoj demencije i Alzheimera.

Vitamini

Određeni vitamini B – B6, B12 i folna kiselina poznati su po tome što smanjuju razinu sastojka zvanog homocistein u krvi. Povišene razine homocisteina povezane su s povišenim rizikom od moždanog udara, smanjenja pamćenja i Alzheimera. Istraživanje provedeno na grupi starijih ljudi s djelomično oslabljenim pamćenjem, koji su dobivali visoke doze vitamina B6, B12 i folne kiseline, pokazalo je da je ta grupa imala puno bolje pamćenje, od grupe koja je imala placebo tretman. Izaberite hranu bogatu vitaminom B kao što su piletina, riba, jaja i zeleno povrće.

Crne ribizle

Vitamin C se često smatra odličnim za povećanje mentalne agilnosti i zaštitu od degeneracije mozga, uključujući i demenciju i Alzheimera. Jedan od najboljih izvora ovog značajnog vitamina jesu ribizle, ali se tu mogu naći i crvene paprike, citrusno voće i brokula.

SRETNIJI KAO DJECA, ALI I OSTATAK ŽIVOTA: Jedna aktivnost za mlade jača mentalno zdravlje i nakon 50 godina

Bundevine sjemenke

Bogatije su cinkom puno više nego bilo koje druge sjemenke. Bundevine sjemenke opskrbljene su ovim važnim mineralom koji je značajan za povećanje memorije i razmišljanja. Ove male sjemenke su isto tako pune magnezija, vitamina B i triptofana, koji je važan za kemikaliju dobrog raspoloženja – serotonin.

Brokula

Brokula je odličan izvor vitamina K, koji je poznat po tome što povećava funkciju pamćenja i poboljšava rad mozga. Istraživači su otkrili da zbog toga što je brokula poput glukozinolata, može usporiti slamanje neurotransmitera, acetilkolina, koji nam je potreban kako bi centralni živčani sustav funkcionirao kako treba i kako bismo očuvali naš mozak i pamćenje. Niska razina acetilkolina povezana je s Alzheimerom.

Žalfija

Žalfija dugo ima reputaciju da popravlja pamćenje i koncentraciju. Iako se mnoga istraživanja fokusiraju na žalfiju kao esencijalno ulje, u prehrani biste je trebali koristiti svježu.

Orasi

Unos vitamina E može pomoći u sprječavanju gubitka pamćenja, osobito kod starijih ljudi. Orasi su odličan izvor vitamina E kao i zeleno lisnato povrće, šparoge, masline, sjemenke, jaja, smeđa riža i cjelovite žitarice.

LOŠ POSAO KAO I LOŠA VEZA: Narušava zdravlje, a život skraćuje za 6 mjeseci ili čak tri godine

Vježbanje

Osim zdrave prerane i redoviti treninzi pomažu da vaš mozak ostane ‘oštar’. Istraživanje pokazuje da redovna vježba poboljšava kognitivnu funckiju, usporava proces mentalnog starenja i pomaže nam da procesuiramo informacije efikasnije.

Povratak na Net.hr