Bilo bi logično da pacijenti koji su pretrpjeli srčani udar iz prehrane u potpunosti izbace brzu hranu. Čini se da im to uspijeva u prvih šest mjeseci nakon udara, dok su još preplašeni i zabrinuti za svoje zdravlje. No, nakon navedenog razdoblja više od polovine ih ne može izdržati da bar jednom tjedno ne navrate u omiljeni fast food restoran.
arti-200907280095006To su pokazali rezultati istraživanja objavljenog u časopisu American Journal of Cardiology. Od gotovo 2.500 pacijenata sa srčanim udarom koji su obuhvaćeni istraživanjem, što ga je proveo John Spertus sa Sveučilišta Missouri u Kansas Cityju, 884 ili 36 posto ih je odgovorilo kako su mjesec dana prije udara često konzumirali brzu hranu. Ustanovljeno je da često znači jednom tjedno ili češće.
No, i pola godine nakon pretrpljenog srčanog udara, velik dio nije uspio odoljeti iskušenju. "Ponovno povremeno konzumiranje brze hrane, što se ne odnosi isključivo na hamburgere i pržene krumpiriće, povećano je kod određenog broja pacijenata šest mjeseci nakon hospitalizacije.
Uglavnom je riječ o mlađim pacijentima, muškarcima, zaposlenima i manje obrazovanim pacijentima. No, istraživanje je pokazalo da su stariji pacijenti, kao i oni kojima je ugrađena premosnica pola godine nakon udara izbjegavali brzu hranu", rekao je Spertus, dodavši kako se neposredno prije napuštanja bolnice sa svim pacijentima obavlja razgovor i daju im se upute o načinu prehrane kojega bi se trebali pridržavati.
Vezani članci:
arti-201005190033006 arti-200903260417006