idete na večeru? / Ovo jelo ne naručujte ponedjeljkom u restoranu! Evo zašto može biti čak i opasno

Image
Foto: Shutterstock

Liječnik je upozorio da naručivanje ribe ponedjeljkom zapravo može povećati rizik od trovanja hranom

4.3.2024.
17:58
Shutterstock
VOYO logo

Ponedjeljak nije baš idealan dan za odlazak u restoran ili naručivanje hrane za van, posebice ribe, javlja Daily Star.

POGLEDAJTE VIDEO: Marin Jarnjak ronilac je u karlovačkom akvariju Aquatika, čim zaroni, ribe se dođu maziti i jedu mu iz ruke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Darin Detwiler, bivši FDA-in i USDA-in savjetnik za sigurnost hrane, tvrdi da naručivanje ribe ponedjeljkom zapravo može povećati rizik od trovanja hranom, a tvrdi da je to povezano s duljinom vremena koliko je riba mogla biti u hladnjaku ili kada je dostavljena.

Image
ŠTO JE ISPRAVNO? /

Žena tvrdi da je 'beskorisno' prati piletinu prije kuhanja: 'Samo pazite na ovo'

Image
ŠTO JE ISPRAVNO? /

Žena tvrdi da je 'beskorisno' prati piletinu prije kuhanja: 'Samo pazite na ovo'

Stručnjak je otkrio da naručivanje ribe ponedjeljkom dovodi do povećanog rizika od bolesti, jer ribarnice obično nisu otvorene vikendom. To znači da je riba koju jedete mogla biti u hladnjaku nekoliko dana i stoga postoji povećani rizik da ćete se od nje razboljeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Liječnik je upozorio da naručivanje ribe ponedjeljkom zapravo može povećati rizik od trovanja hranom.

Riba koja nije svježa može biti pokvarena

"Riba koja nije svježa može doživjeti kemijske promjene, što dovodi do kvarenja koje utječe na njen okus, miris i sigurnost", rekao je nedavno dr. Detwiler za Daily Mail.

Također je rekao da pokvarena riba također može sadržavati visoke razine histamina, kemikalije koju oslobađa imunološki sustav. To može dovesti do scombroid trovanja čiji su simptomi: osip, znojenje, proljev, glavobolja i povraćanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznati, prerano preminuli, chef Anthony Bourdain također je upozoravao da ne treba naručivati ​​ribu ponedjeljkom.

U svojoj knjizi "Dosje kuhinja", rekao je da ako naručite ribu u ponedjeljak, postoji šansa da je restoran naručio samo jednu morsku namirnicu za vikend i da je stigla u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo