Napitak koji definitivno usporava probavu

Nova studija švicarskog znanstvenog tima je pokazala da vino usporava probavu obilnijeg obroka, no ne uzrokuje žgaravicu, napuhivanje ili podrigivanje.

15.12.2010.
12:56
VOYO logo

Čaša vina koju ćete popiti uz obilniji objed ne stvara probleme s probavom, ali je usporava.

Stručnjaci sa Sveučilišta Zurich proučavali su probavu 20 osoba koje su pile 300 ml bijelog vina ili crnog čaja uz švicarski specijalitet fondue sa sirom (primjer obilnijeg i kaloričnijeg obroka).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devedeset minuta kasnije sudionici su ili dobili još 20 ml likera od višnje ili vodu.

arti-201010270248006Zatim su ih dodatno testirali i ustanovili da najsporiju probavu ima grupa koja je uz fondue pila alkohol. A oni koji su pili najviše alkohola - i vino i liker - imali su najsporiju probavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, znanstvenici nisu uočili da je alkohol uzrokovao bilo kakve probleme s probavom kao što je napuhavanje, podrigivanje ili žgaravica.

Vezani članci:

arti-200910270040006 arti-200912100038006 arti-201003180409006 arti-201010270248006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo