Čaša vina koju ćete popiti uz obilniji objed ne stvara probleme s probavom, ali je usporava.
Stručnjaci sa Sveučilišta Zurich proučavali su probavu 20 osoba koje su pile 300 ml bijelog vina ili crnog čaja uz švicarski specijalitet fondue sa sirom (primjer obilnijeg i kaloričnijeg obroka).
Devedeset minuta kasnije sudionici su ili dobili još 20 ml likera od višnje ili vodu.
arti-201010270248006Zatim su ih dodatno testirali i ustanovili da najsporiju probavu ima grupa koja je uz fondue pila alkohol. A oni koji su pili najviše alkohola - i vino i liker - imali su najsporiju probavu.
Ipak, znanstvenici nisu uočili da je alkohol uzrokovao bilo kakve probleme s probavom kao što je napuhavanje, podrigivanje ili žgaravica.
Vezani članci:
arti-200910270040006 arti-200912100038006 arti-201003180409006 arti-201010270248006