Akutna i kronična upala
Vrlo je važno razumjeti što je tjelesna upala i zašto može biti štetna. Zapravo postoje dvije vrste upale: akutne i kronične. "Akutna upala dio je liječenja tijela i normalan je zdrav odgovor na ozljede ili infekcije", objašnjava dijetetičarka Jean LaMantia za Healthstuffworks. Upala pomaže tijelu da se riješi organizama koji mu smetaju. Ali ponekad ta upala traje čak i kad nema stranih tijela. To se zove kronična upala.
(Foto: Pixabay)
![https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/ponekad-se-bolovi-nakon-seksa-mogu-objasniti-ovulacijom-za-vrijeme-ovulacije-zene-su-osjetljivije-a-dodani-pritisci-u-intimnom-podrucju-djeluju-na-nacin-da-bol-pojacava-eb7a14cfba389b613993a006b3399841_view_article_new.jpg?v=21](https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/ponekad-se-bolovi-nakon-seksa-mogu-objasniti-ovulacijom-za-vrijeme-ovulacije-zene-su-osjetljivije-a-dodani-pritisci-u-intimnom-podrucju-djeluju-na-nacin-da-bol-pojacava-eb7a14cfba389b613993a006b3399841_view_article_new.jpg?v=21)
Kronična upala može imati i prilično velik utjecaj na zdravlje. "Prekomjerna unutarnja upala igra ključnu ulogu u nizu problema, uključujući bolove u zglobovima, debljanje, autoimune bolesti, probleme sa spavanjem, glavobolju i još mnogo toga", objašnjava dr. Candice Seti.
Hrana koja pomaže
Neke namirnice sadrže korisne nutrijente koji su učinkoviti u smanjenju upala u tijelu. Kako dalje navodi LeMantia možda već znate da su namirnice poput povrća kao što su brokula, cvjetača, kupus i lisnato zeleno povrće prave super namirnice. Donosimo vam popis i drugih namirnica koje vam mogu pomoći:
1. Jogurt i druga fermentirana hrana
"Fermentirana hrana djeluje i protuupalno, ali i blagotvorno za zdravlje crijeva. Vraća zdravu ravnotežu bakterija u crijevima što pomaže kod kontrole upalnih procesa", kaže nutricionistkinja Lisa Richards. Kiseli kupus, ali i različiti jogurti i sirevi mogu pomoći u ovom procesu. "Prilikom odabira jogurta najbolje je odabrati verziju s niskom razinom šećera i sa živim kulturama", dalje savjetuje.
(Foto: Thinkstock)
![https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/jogurt-7481281fdc1a54473b5e98fca750b4bb_view_article_new.jpg?v=24](https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/jogurt-7481281fdc1a54473b5e98fca750b4bb_view_article_new.jpg?v=24)
Masna riba
Omega-3 masne kiseline prave su zvijezde u prehrani, a najčešće se nalaze u masnoj ribi poput tune, sardine i lososa, kao i orasima, chia i lanenim sjemenkama.
"Omega-3 masne kiseline u masnoj ribi i mononezasićene masti u orašastim plodovima i sjemenkama pomažu u smanjenju prekursora koji uzrokuju upalu", kaže dijatetičarka Rima Kleiner. Iako stručnjaci preporučuju da se riba jede 2 do 3 puta tjedno, nažalost ona se na našim tanjurima ne nalazi toliko često.
(Foto: Thinkstockphotos.com)
![https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/masna-riba-losos-tuna-jesetra-sardina-i-skusa-obiluju-ovim-koenzimom-zdravim-masnocama-bf39be341775e4ce57fec2699655162e_view_article_new.jpg?v=22](https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/masna-riba-losos-tuna-jesetra-sardina-i-skusa-obiluju-ovim-koenzimom-zdravim-masnocama-bf39be341775e4ce57fec2699655162e_view_article_new.jpg?v=22)
Kurkuma
Popularni začin, koji se najčešće nalazi u indijskoj hrani, sadrži moćan protuupalni spoj zvan kurkumin. "Konzumiranje crnog papra s kurkumom može značajno poboljšati apsorpciju kurkumina", kaže dijetetičar Hayley Cimring. Međutim, trebate jesti puno više kurkume od količine koja se koristi u prehrani. Zbog toga mnogi ljudi uzimaju kurkumu kao dodatak prehrani.
(Foto: Thinkstock)
![https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/kurkuma-15ef6fb54c00b99083dd901fff763121_view_article_new.jpg?v=25](https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/kurkuma-15ef6fb54c00b99083dd901fff763121_view_article_new.jpg?v=25)
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
"Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je mononezasićenim masnoćama i antioksidansima koji štite stanice od upala", kaže Cimring. "Nije najbolje za kuhanje, ali je savršeno za salate i priloge od povrća", dodaje.
(Foto: Shutterstock)
![https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/maslinovo-ulje-gotovo-polovica-maslinovog-ulja-je-uzegla-kisela-ima-talog-i-nije-dobro-oznacena-podaci-poljoprivredne-inspekcije-za-2018-godinu-pokazuju-da-12-od-25-uzoraka-sukladno-zbog-cega-lani-tri-uzorka-donesena-zabrana-stavljanja-na-trziste-a-u-deset-slucajeva-naplacena-naknada-troskovakad-su-pitanju-maslinova-ona-se-podvrgavaju-organoleptickim-ocjenjivanjima-pokazala-budu-ili-sebi-uljni-ovo-posljednje-pojasnjavaju-uglavnom-posljedica-pogresnog-skladistenja-maslina-prilikom-dolazi-do-anaerobne-fermentacije-jedan-uzorak-utvrdjeno-mijesano-s-uljima-nize-kakvoce-e6ed775994636af99d7927afcdbcb360_view_article_new.jpg?v=21](https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/maslinovo-ulje-gotovo-polovica-maslinovog-ulja-je-uzegla-kisela-ima-talog-i-nije-dobro-oznacena-podaci-poljoprivredne-inspekcije-za-2018-godinu-pokazuju-da-12-od-25-uzoraka-sukladno-zbog-cega-lani-tri-uzorka-donesena-zabrana-stavljanja-na-trziste-a-u-deset-slucajeva-naplacena-naknada-troskovakad-su-pitanju-maslinova-ona-se-podvrgavaju-organoleptickim-ocjenjivanjima-pokazala-budu-ili-sebi-uljni-ovo-posljednje-pojasnjavaju-uglavnom-posljedica-pogresnog-skladistenja-maslina-prilikom-dolazi-do-anaerobne-fermentacije-jedan-uzorak-utvrdjeno-mijesano-s-uljima-nize-kakvoce-e6ed775994636af99d7927afcdbcb360_view_article_new.jpg?v=21)