Jedan od načina da u potpunosti izbjegnete mamurluk je potpuno izbjegavanje alkohola, tj. da ostanite trijezni, no svi znamo da je to vrlo teško izvedivo tijekom novogodišnjeg slavlja.
Čak i ako pijete umjerno, mamurluk vas može zadesiti. To stanje, između ostalog, uzrokuju toksični kongeneri prisutni u alkoholu i diuretski učinak alkohola koji rezultira dehidracijom.
Ponekad je najlakši način da izliječite mamurluk zapravo spriječiti ga. Dr. Chris Meletis, naturopatski liječnik i glavni medicinski službenik na sveučilištu National College of Naturopathic Medicine te dr. Jeffrey Wiese, profesor medicine na Sveučilištu Tulane, za Real Simple otkrili su kako napraviti plan za prevenciju mamurluka.
Kako spriječiti mamurluk prije nego popijete piće
Mamurluk možete spriječiti pripremama koje ćete napraviti prije nego počnete piti.
Jedite masnu hranu
Sva hrana, osobito ona masna, odgađa apsorpciju alkohola u tijelu, rekli su liječnici. A odgađanje apsorpcije alkohola dobar je korak prema izbjegavanju mamurluka. Avokado je preporučljiva hrana prije izlaska koja je puna zdravih masnoća, pa nećete požaliti ako ga pojedete.
Jedite hranu bogatu vlaknima
"Hrana bogata vlaknima, poput prokulica, leće i kokica, razgrađuje alkohol i apsorbira ga te ga tako sprječava da brzo dospije u krvotok", rekao je dr. Meletis.
Popijte vitamin C
Često hvaljen zbog svoje moći u borbi protiv prehlade, vitamin C također može zaštititi od simptoma mamurluka.
Kako spriječiti mamurluk dok pijete
Mamurluk možete spriječiti i dok pijete, a evo kako!
Izbjegavajte kongenere
Kongeneri su spojevi koji alkoholu daju okus i boju. Svaka vrsta alkohola sadrži kongenere, ali tamna pića, poput crnog vina i viskija, općenito ih imaju više od svjetlijih. Ove otrovne kemikalije mogu izazvati upalni odgovor koji pomaže u pojavi simptoma mamurluka.
"Odlučite se za svjetliju boju, visoko filtrirani alkohol", rekao je dr. Wiese.
U pravilu, što je alkohol skuplji, to je više filtriran i ima manje kongenera koji uzrokuju mamurluk.
Pripazite na sulfite
Vino, osobito crno, može sadržavati sulfite, koji mogu uzrokovati glavobolje kod ljudi koji su na njih osjetljivi, čak i prije nego što se jave simptomi mamurluka.
Držite se jedne vrste pića
Možete bolje pratiti koliko pijete i manja je vjerojatnost da će vas boljeti želudac.
Izbjegavajte gazirana pića
Istraživanja su otkrila da prisutnost mjehurića, bilo u gaziranom piću poput šampanjca ili u negaziranom piću pomiješanom s gaziranom, može ubrzati stopu apsorpcije alkohola. Karbonizacija može uzrokovati povećanje površine želuca, što dovodi do povećane apsorpcije alkohola (i veće vjerojatnosti neugodnog jutra nakon).
Pijte vodu
Pijenje vode tijekom slavlja doista je dobar način da spriječite mamurluk. To obnavlja vašu razinu hidratacije, što je ključno za prevenciju mamurluka jer alkohol dehidrira. Voda je još važnija kada alkohol pomiješate s kofeinom, što udvostručuje učinak dehidracije na vaše tijelo.
Ograničite broj čašica
Kratke žestice i shooteri, bez obzira koliko zabavni bili, najveći su krivac za mamurluk. Standardna količina je obično oko 40 posto alkohola. Kratke žestice i shooteri se smatraju relativno lakim načinom da brzo osjetite učinke alkohola, ali budući da je toliko koncentriran, vjerojatno će pogoršati vaš mamurluk sljedeći dan. Razmislite o tome da ograničite broj čašica žestice ili ih potpuno izbjegnite i umjesto toga držite se piva, vina i koktela.
POGLEDAJTE VIDEO: Čekaju nas povišice: Najveću promjenu osjetit će oni koji rade za minimalac