Prokulice protiv raka
Ne dopustite da vas odbije miris prokulica. 'Miris prokulica je spoj koji se zove alil izotiocijanat, a on uzrokuje samouništenje prekanceroznih stanica', kaže dr. Jonny Bowden, autor 150 najzdravijih namirnica na Zemlji. Jedete li ih svakih nekoliko tjedana, značajno možete smanjiti mogućnost obolijevanja od raka debelog crijeva.
Bonus: Ovaj 'mini-kupus' pun je vlakana i vitamina C i A.
Laganiji odrezak
Crveno meso je na lošem glasu. Ipak, ovo meso može biti vrlo zdravo, pod uvjetom da uzmete dio s manje masnoće i da je životinja pasla travu. Naime, goveđe meso životinja koje su pasle travu obično ima više konjugirane linolne kiseline i za srce zdrave omega-3 masne kiseline. Osim toga takvo meso ima manje masnoća i kalorija. Ako možete nabaviti takvo meso, slobodno ga jedite dva ili tri puta tjedno, kaže dr. Bowden.
Bonus: Govedina je velik izvor proteina, željeza (mineral koji nedostaje jednoj od pet žena) i vitamina B.
Kari
Kari je začin života. Kurkumin, antioksidans koji ovom začinu daje specifičnu boju, zaustavlja rast tumora i uništava stanice raka u laboratorijskim testovima. 'Naše istraživanje je pokazalo da ovaj sastojak može pomoći u prevenciji raznih bolesti, uključujući i multiplog mijeloma, limfoma te raka dojke, jajnika i gušterače', kaže dr. Bharat Gupta, profesor medicine na Sveučilištu u Teksasu. U ovom trenutku znanstvenicima je još uvijek nejasno koliko točno karija trebamo pojesti da bismo izbjegli bolesti. Stručnjaci, jednostavno, preporučuju da začin često koristite.
Bonus: Antioksidansi pronađeni u kariju također mogu pomoći razbiti naslage plaka u mozgu koje uzrokuju Alzheimerovu bolest, kažu znanstvenici s UCLA.
Pistacije
Pistacije su novi zdravstveni orasi. Novo istraživanje na Sveučilištu u Torontu pokazuje da pistacije mogu smanjiti rizik od dijabetesa jer sprečavaju naglo podizanje šećera u krvi. 'Pistacije su bogate bjelančevinama, vlaknima i zdravim mononezasićenim masnoćama', objašnjava autor studije dr. Cyril Kendall.
Bonus: Nedavna istraživanja su pokazala da ako dnevno pojedete šaku pistacija, možete znatno podići razinu dobrog (HDL) kolesterola. Pistacije su pune i vitamina B6 i bakra.
Riba, školjke i rakovi
Jedući ribe i rakove u organizam unosite proteine i dobre masti. Riba i drugi morski plodovi mogu pomoći u sprečavanju srčanih bolesti zahvaljujući astaxanthinu, antioksidansu koji školjkama daje crvenu nijansu. Ljudi bježe od škampa jer su, navodno, puni kolesterola, ali kolesterol iz hrane će daleko manje povećati razinu kolesterola u krvi. To će učiniti razorne transmasnoće. Štoviše, šalica škampi dnevno može podići dobru razinu kolesterola, pokazala je studija Sveučilišta Rockefeller.
Bonus: Škampi su također dobri u borbi protiv raka jer sadrže dosta selena. Zbog vitamina D štite i kosti.