Iako izgleda posve prirodno, gotova narezana salata se satima drzi u ledenoj vodi s klorom kako bi se sprijecio razvoj bakterija. A nerijetko je prskana limunskom i tartarnom kiselinom kako listovi ne bi oksidirali i izgledali staro, zapocinje svoje izlaganje Joanna Blythman, britanska novinarka koja proteklih 25 godina istrazuje prehrambenu industriju i otkriva njene tajne. No kada je su u pitanju gotovi obroci, stvar je jos puno gora.
Hrana proputovala cijeli svijet
Cilj uspjeha gotove hrane je u tome da uvijek izgleda isto i da uvijek ima isti okus. A to je moguce samo ako se kemijski obradi do neprepoznatljivosti. Proizvodaci hrane zato ne pripremaju sirove namirnice "iz vrta" nego kupuju vec gotove, smrznute ili susene namirnice. Osim toga, tako izbjegavaju obvezu da sve one kemikalije koje su tom procesu koristene navedu na deklaraciji svoje pizze, spageta bolonjez ili drugog pripremljenog obroka. Takoder, te namirnice cesto putuju mjesecima s drugih kontinenata, istice Blythman. Dok kupujete cesnjak jos imate izbor hocete li kupiti kineski ili nesto skuplji domaci, kad kupujete gotovi obrok, ne.
Kao i kod svake industrije, proizvodnja gotove hrane razbija se u etape, a kooperanti su u pravilu najjeftiniji ponudaci. - Tradicionalni britanski slozenac tako se sastoji od novozelandske teletine, izraelske mrkve, argentinskih govedih kostiju i krumpira s Mallorce u Balearskom otocju – navodi Blythman. Kada je istrazivala pizzu, na kojoj je kao zemlja podrijetla bila navedena Irska, trag ju je odveo u vise od 60 zemalja u kojima su namirnice uzgajane ili pripremane.
Ne bismo ni prepoznali namirnice
Jaja se proizvodacima dostavljaju u raznim oblicima, osim u onom u kojem ga mi poznajemo. Dolaze u prahu, s dodanim secerom, kao proizvodi od albumena ( bjelancevina iz bjelanjka), smrznuta, u tekucem obliku, kristalizirana... No uvijek postoji i jeftinija varijanta supstituta koji su napravljeni od proteina, a mogu stajati i do 18 mjeseci. U najboljem slucaju, proizvodaci kupuju cilindre tvrdo kuhanog sredisnjeg dijela jaja kako bi svaka kriska bila jednaka. To je idealno za sendvice ili gotove rolade.
- Slicno je i s maslacem. Za jela se rabi znatno jeftiniji blijedo zuti prah koji nastaje prskanjem i susenjem mjesavine maslaca, mlijecnih proteina i skroba – objasnjava Blythman.
Anonimnost kao stit
Cak i ako se tvrtke koje prodaju gotova jela oglasavaju, kooperanti se u pravilu skrivaju. To su nerijetko pogoni u kojima se radi bez prestanka, a ako nastane ikakav problem, na stotine tona obroka moze biti pokvareno.
- Nakon sto je Tesco upozoren kako je posiljka rize pljesniva, morali su povuci osam razlicitih jela – objasnjava Blythman i dodaje kako jedan pogon pripremljene hrane na dan moze proizvesti i 250.000 porcija.
Nema deklaracije, nema pravila
Niti s pripremljenom hranom situacija nije nista bolja. Dok prema EU propisima sve zapakirano mora imati listu sastojaka, aditiva i kemikalija, proizvodi koji su pripremljeni na licu mjesta ne moraju. No nigdje ne pise da se primjerice kroasan koji tjednima stoji zamrznut i krcat je aditivima ne smije prodavati kao "svjeze ispecen".