Najgori poslovi za muškarce koji još nisu postali očevi

Vaš posao ugrožava mogućnost da u budućnosti postanete otac?

30.10.2012.
14:59
VOYO logo

Istraživači su intervjuirali 10.000 majki koje su rodile djecu s urođenim manama i 4.000 koje su imale zdravu djecu. Ispitali su ih o lijekovima, izloženosti kemikalijama i životnim navikama. Pokazalo se da postoji veza između očeva zanimanja – tri mjeseca prije začeća do prvog mjeseca trudnoće – i specifične vrste urođenih mana.

'Uvijek smo usredotočeni na ono što majka može učiniti prije nego što zatrudni, što će povećati šanse da se rodi zdravo dijete, ali tate imaju važnu ulogu', kaže dr. Tania A. Desrosiers, glavna istraživačica i epidemiologinja s North Carolina Birth Defects Research and Preventio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte kako posao može i vas i dijete dovesti u opasnost

Ako sjedite cijeli dan

Istraživači su otkrili da će menadžeri, službenici i svi koji dugo sjede za stolom češće imati djecu s oralnim rascjepima i abnormalnostima na rukama i nogama. Dugotrajno sjedenje povećava temperaturu skrotuma, što oštećuje spermu i ponekad može dovesti do urođenih mana.

Ako radite na polju ili u vrtu

Vanjski poslovi, poput uređivanja vrtova i radovi u poljoprivredi, mogu dovesti do oštećenja u probavnom sustavu djece, kažu istraživači. Krivac su pesticidi. Nakon što dođu u dodir s kožom ili se udahnu, mogu oštetiti spermu. Ne postoji nešto što bismo mogli nazvati sigurna razina pesticida. Ako može ubiti kukce, može oštetiti i ljudsko tijelo, smatraju stručnjaci. Ako već morate tako raditi, na kraju radnog vremena šešir i opremu ostavite u prtljažniku, tako da pesticide ne nastavite udisati i u automobilu. Nakon posla se odmah otuširajte i na posao ponesite ručnik tako da se možete obrisati tijekom dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste umjetnik ili soboslikar

Kod slikara i fotografa postoji povećan rizik da se djeca rode s urođenim manama na ustima, očima i ušima, crijevima, imaju srčane probleme, navodi se u ovoj studiji. Udisanje organskih otapala – koji se koriste za boje, posebno naftne boje lošije kvalitete – može oštetiti spermije. Važno je češće napraviti pauzu i raditi u dobro prozračenim prostorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo