Uz makronutrijente (masti, vlakna, ugljikohidrate i bjelančevine) i mikronutrijente (http://www.dijeta.co/vitamini/ i minerale), namirnice biljnog porijekla sadržavaju tisuće drugih spojeva zajedničkog naziva fitonutrijenti.
Jednostavno rečeno, to su aktivni spojevi u biljkama koji pridonose ljudskom zdravlju. Kao i mi, i biljke su izložene štetnom zračenju, otrovima i zagađenju, a ta izloženost toksičnom djelovanju rezultira stvaranjem slobodnih radikala u njihovim stanicama. Biljke su prirodno razvile velik broj fito-protektivnih tvari ili fitonutrijenata koji im pomažu u borbi protiv infekcija i omogućavaju preživljavanje.
Na primjer, svijetlozeleni i crveni pigment koji se mogu naći u mrkvi, salati, paradajzu i jagodama umanjuju štetne učinke sunčevog ultraljubičastog zračenja. Također, aromatski sastojci luka štite te namirnice od bakterijskih i virusnih oboljenja.
Najrasprostranjenija i najpoznatija vrsta fitonutrijenata su karotenoidi i oni biljci, kao što su mrkva i paradajz, daju boju. U tu najrasprostranjeniju grupu fitonutrijenata spadaju alfa-karoten, beta-karoten, beta-kriptoksantin, lutein, zeaksantin i likopen.
http://www.dijeta.co/fitonutrijenti/