BROJNA LJEKOVITA SVOJSTVA / Najbolji oblog za koljeno: Možete ga napraviti od namirnice koju svi imaju kod kuće

Image
Foto: Shutterstock

Bol u koljenu nastaje zbog istrošenih i deformiranih zglobova, a da bi se smanjila bol često se poseže za oblogom

1.7.2024.
7:07
Shutterstock
VOYO logo

Koljeno je važan zglob za kretanje i uspravno držanje, no velik se broj ljudi susreće s bolovima u koljenima. Nerijetko je riječ o osteoartritisu ili artrozi koljena, koji nastaju zbog istrošenih i deformiranih zglobova. U slučaju pojave boli u koljenu, potrebno je napraviti oblog. U nastavku vam opisujemo kako napraviti najbolji oblog za koljeno uz pomoć namirnice koju svi imaju u hladnjaku, kupusa.

Image
Foto: Shutterstock

Poznat narodni lijek

Kupus je već stoljećima poznat kao narodni lijek za natečene zglobove, podljeve i uganuća. Djelotvoran je zbog obilja vitamina, fitonutrijenata, glutamina i antocijanina koji imaju snažna protuupalna svojstva. Sadrži i sulforafan, koji štiti hrskavicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oblozi od kupusa smanjuju oteklinu i upalu, a samim time i reduciraju bolove, pa se osoba može lakše kretati. Za veću djelotvornost potrebno je koristiti crveni kupus, s obzirom na to da sadrži antocijanin koji ima ljekovitija svojstva. Isto tako, koristite svježe listove iz domaćeg uzgoja.

Image
Foto: Shutterstock

Potrebno je uzeti nekoliko listova svježeg kupusa, oprati ih te im odstraniti tvrdi središnji dio. Listove istucite batom za meso ili prijeđite valjkom za tijesto, a posebice je bitno da se listovi dobro oštete. Što se više list ošteti, to je kupus ljekovitiji, upravo zbog soka koji nastaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BEZ PRIGOVARANJA /

4 male navike koje ti mogu pomoći ublažiti bol u leđima

Image
BEZ PRIGOVARANJA /

4 male navike koje ti mogu pomoći ublažiti bol u leđima

Takve listove stavite na bolno koljeno te zatim učvrstite i zavežite platnenom krpom. Oblog ostavite da djeluje barem nekoliko sati, a preporučuje se što dulje, pa tako može stajati i preko dana ili noći. Možete ga staviti i dva puta dnevno, ujutro i navečer. Nakon nekoliko dana korištenja ovog obloga bol u koljenu bi se itekako trebala smanjiti. Ipak, za trajnije rezultate stavljajte oblog svakodnevno barem desetak dana. Naravno, potrebno je mirovati dok je oblog na koljenu, pa ga je najbolje staviti prije spavanja i ostaviti tijekom noći.

Image
Foto: Shutterstock

Brojna djelotvorna svojstva

Osim što se koristi za smirivanje boli u koljenu, oblog od kupusa pomaže pri brojnim zdravstvenim problemima. Oblog se može staviti na ožiljke, tumore, noduse i druga bolna mjesta. Isto tako, pomaže kod astme, epilepsije, bronhitisa, glavobolje, upale mišića, opeklina... Osim obloga, može se koristiti kao svježi sok, kuhana kaša i salata. Na taj način ćete na probleme organizma djelovati iznutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Kupus je biljka koja je jeftina, a izuzetno zdrava. Najčešće se koristi za jelo, no jasno je da pomaže u brojne druge svrhe kao oblog. Dostupan je tijekom svih godišnjih doba, pa ga tako možete stalno konzumirati, a preporučuje se jednom tjedno. Naravno, osim kupusa, za bolna koljena možete raditi određene vježbe ili koljena mazati kremom.

POGLEDAJTE VIDEO: Donosimo razloge zašto mnogi ove godine neće kiseliti kupus, a prije jesu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo