MUČE VAS VJETROVI I ZATVOR? / Probavne tegobe mogu prikriti smrtonosnu bolest koja nema veze s time, a dobiva je oko 300.000 žena godišnje!

Image
Foto: Shutterstock

Redoviti pregledi izuzetno su bitni u prevenciji i ranom otkrivanju ozbiljnih bolesti, kao i prepoznavanje simptoma od kojih neki mogu izgledat potpuno bezopasno

2.8.2022.
10:35
Shutterstock
Play logo

Simptomi koji na prvu izgledaju bezazleni, poput zatvora, nadutosti i ostalih probavnih i želučanih poteškoća, mogu ukazivati na zloćudne bolesti, među ostalim i na rak jajnika, jedan od najsmrtonosnijih ginekoloških karcinoma.

U svijetu je od njega 2020. oboljelo 313.000 žena. Na stopu smrtnosti značajno utječe činjenica da se ova bolest prekasno otkriva, odnosno žene odlaze liječniku u poodmaklom stadiju, zbog toga što su rani simptomi vrlo zbunjujući te ih ne povezuju s ginekološkim problemima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
INKUBATORI ODLAZE U POVIJEST: /

Umjetna maternica mogla bi spasiti živote na stotine tisuća nedonoščadi

Image
INKUBATORI ODLAZE U POVIJEST: /

Umjetna maternica mogla bi spasiti živote na stotine tisuća nedonoščadi


"Događa se da pacijentice imaju gastrointestinalne tegobe i da se tjednima liječe u ordinacijama opće prakse ili kod gastroenterologa. No, ukoliko nakon tri do četiri tjedna liječenja gastrointestinalnih problema nema poboljšanja, a žena je u menopauzi, trebala bi posjetiti ginekologa jer uzrok njezinih problema možda leži negdje drugdje", upozorava prof. dr. Marius Bidzinski.

shimmer fallback
shimmer fallback
Play logo


No, dr. Bidzinski ima umirujuću poruku za žene te naglašava i kako nije svaki tumor na jajniku rak jajnika.

"Mnogi od ovih tumora nisu zloćudni, već su upalni tumori povezani s endokrinološkim poremećajima. Određeni postotak su neoplazme. Želim razbiti stereotip o tome da se od raka jajnika umire jer nije tako. Danas postoje brojne mogućnosti liječenja pa čak i pacijentice s uznapredolvalim karcinomom žive još šest do deset godina", zaključuje dr. Bidzinski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo