Nadutost i grčevi jer volite piti mlijeko

Neugodne gastrointestinalne smetnje poput nadutosti, grčeva, mučnine i proljeva mogu biti reakcija na konzumaciju mlijeka.

3.12.2012.
8:22
VOYO logo

Smanjene sposobnosti probavljanja mliječnog šećera laktoze traži da posvetite veću pažnju prehrani. Izbaciti mlijeko nije najbolje rješenje. Jer iako su mlijeko i mliječni proizvodi glavni izvori laktoze, oni su i glavni izvori kalcija (oko 70 % dnevnog unosa kalcija se osigurava ovom skupinom namirnica).

Izbacivanje mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrana povećava rizik od prijeloma, osteoporoze i hipertenzije, te ugrožava unos drugih esencijalnih nutrijenata prisutnih u mlijeku (npr. proteini i vitamin B2). Postoje različiti stupnjevi laktoza intolerancije i rijetke osobe ne podnose ni najmanju količinu laktoze dok mnogi mogu bez pojave simptoma konzumirati preporučenu količinu hrane iz skupine mlijeko i mliječni proizvodi. Za ozbiljnije slučajeve laktoza intolerancije preporučuje se drugi prehrambeni izvori kalcija (npr. sitna riba s kostima, tamnozeleno lisnato povrće, brokula, naranče, orašasto voće, tofu i dr.), mliječni proizvodi sa smanjenim udjelom laktoze ili obogaćena hrana i dodaci prehrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolazi s godinama

Laktoza intolerancija je češća u starijih osoba koje imaju oslabljenu sposobnost stvaranja enzima laktaze zaslužnog za razgradnju laktoze. Dojenčad stvara dovoljne količine laktaze koja je potrebna zbog probave njihove jedine hrane – mlijeka. Aktivnost laktaze obično počinje opadati u dobi oko 2 godine, ali simptomi intolerancije laktoze javljaju se kasnije, oko šeste godine ili tek u odrasloj dobi. Simptomi laktoza intolerancije kod djece su blaži i učestalost među djecom je manja nego u odraslih. Izbacivanje mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane tijekom perioda rasta i razvoja se nikako ne preporučuje.

Osobe koje redovito tijekom života konzumiraju mlijeko imaju znatno manju vjerojatnost razvoja laktoza intolerancije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laktoza intolerancija može biti i posljedica crijevne infekcije ili npr. upalnih bolesti crijeva. Kod ovakvih slučajeva, nakon rješavanja infekcije tj. nakon izlječenja, i simptomi laktoza intolerancije se obično povuku. Laktoza intolerancije je česta i kod celijakije. Urođena laktoza intolerancija je vrlo rijedak poremećaj; budući da dojenče ne podnosi laktozu iz majčinog mlijeka, koriste se formule bez laktoze.

Zanimljivo da je laktoza intolerancija češća u Aziji, Africi, među Indijancima i stanovnicima Mediterana nego u zemljama zapadne i sjeverne Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samodijagnoza je često pogrešna

Samodijagnoza laktoza intolerancije najčešće je pogrešna. Čak svaka treća osoba koja smatra da ima laktoza intoleranciju je zapravo nema. Dostupni su dijagnostički testovi koji nakon obroka s laktozom mjere količinu vodika u izdahu ili razinu glukoze u krvi, a kod dojenčadi i male djece se mjeri pH stolice.

Gdje se nalazi laktoza?

Prvenstveno mlijeko i mliječni proizvodi, međutim, laktoza je sastojak brojnih industrijskih proizvoda pa je potrebno proučavati deklaraciju, a koristi se i kao punilo kod 20 % lijekova. Mlijeko sadrži najviše laktoze, fermentirani mliječni napitci sadrže manju količinu, a najmanje je laktoze je u polutvrdim i tvrdim sirevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako kontrolirati simptome

Preporučuje se svakodnevno u prehranu uvesti po jedna namirnica iz skupine mlijeko i mliječni proizvodi. Tijekom vremena, količina se može povećavati tako da se unos laktoze povećava za 2-5 g. Započinje se s ¼ šalice mlijeka ili kriškom sira. U svaki obrok je dobro uvrstiti samo po jednu namirnicu koja je izvor laktoze. Mlijeko i mliječne proizvode je bolje jesti zajedno s drugom hranom nego zasebno. Na taj način se usporava pražnjenje želuca tj. usporava se ulazak laktoze u crijeva. Razmak između konzumiranja mliječnih proizvoda neka bude nekoliko sati. Neke osobe bolje podnose čokoladno mlijeko. Neke osobe bolje podnose toplo mlijeko. Neke osobe bolje podnose mlijeko s većim udjelom masti. Ukoliko mlijeko i dalje izaziva simptome, dobro je prijeći na mlijeko sa smanjenim udjelom laktoze. Ne zaboravite da npr. čokolada ili neke mesne prerađevine sadrže laktozu. Probajte svaki tjedan povećavati unos laktoze za 5 g. Jogurt, kefir i probiotici sadrže manje laktoze i pomažu njenoj probavi.

Najčešće pogreške

Ukoliko smatrate da će vam određena namirnica zasmetati, vjerojatno i hoće. Kao što nije dobro u potpunosti izbjegavati laktozu, nije dobro niti unijeti ogromnu količinu odjednom. Nisu svi fermentirani mliječni napitci bez laktoze. Mliječne proizvode nije poželjno konzumirati zasebno. Osim u mliječnim proizvodima laktoza se nalazi i u drugoj hrani, a ima je i u lijekovima. Ukoliko se mlijeko i mliječni proizvodi uopće ne konzumiraju, potrebno je u prehranu uvrstiti drugu hranu bogatu kalcijem, mliječne proizvode sa smanjenim udjelom laktoze, obogaćenu hranu ili dodatke prehrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je alergija na mlijeko?

Laktoza intolerancija i alergija na mlijeko su sasvim različita stanja. Kod alergije na mlijeko, imunološki sustav kazein i druge proteine mlijeka doživljava kao neprijatelje dok je laktoza intolerancija problem probavnog sustava i imunološki sustav nema nikakvu ulogu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo