Kulturni ideali / Načini na koji tate mogu odgojiti kćeri koje vole svoje tijelo

Image
Foto: Thinkstock

Zadovoljstvo i samopouzdanje tijelom djeci ne dolazi prirodno (a ni odraslima), i moraju se nositi s nesigurnostima već od iznenađujuće rane dobi

27.9.2017.
16:15
Thinkstock
VOYO logo

Djeca do pet godina izrazila su nezadovoljstvo svojim tijelima, 80 posto djevojaka išlo je na dijete prije nego je navršilo 10 godina, a mnoge djevojke u dobi od šest do osam godina izrazile su želje da budu mršavije, javlja Common Sense Media.

Takvoj slici ne pomaže niti što je 87 posto ženskih likova u dječjim televizijskim emisijama klasificirano kao pothranjeno. Ti kulturni ideali također utječu na dječake, međutim, studije pokazuju da je ona tipično prevladava među djevojčicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna studija pokazala je da se osobe s prekomjernom težinom, u televizijskim emisijama za djecu, smatraju više neprivlačnima ili nemaju prijatelje, prenosi independent.co.uk.

Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzevši sve to u obzir, nije iznenađujuće da djeca počinju biti nezadovoljni svojim tijelima tako mladi. Nekako se smatra da su kćeri i njihovo samopouzdanje više pitanje kojima će se baviti majka jer se može bolje identificirati sa ženskom perspektivom. Međutim, otac igra jednaku, ako ne i važniju ulogu u tome. Evo što vi tate možete napraviti:

1. Usredotočite se na postignuća koja se ne 'vrte' oko estetike

Svi vole komplimente, ali mudro birajte što ćete reći svojoj kćeri jer nikad ne znate što bi moglo prolaziti kroz njihov um i kako bi vaši komentari mogli utjecati na njih. Hvalite svoju kćer zbog onoga što ona jest, za razliku od toga kako izgleda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Neka vam mentalno blagostanje bude prioritet

"Naglasite važnost fizičkog samopouzdanja za razliku od fizičkog savršenstva", savjet je Emmy Brunner, osnivačice i direktorice The Recover Clinic, koji prenosi independent.co.uk.  "Njegovanje zdravlja i mentalnog blagostanja mnogo je važnijeod bilo kojeg fizičkog ideala."

3. Ne pričajte o svojim fizičkim nedostacima

Slično tome, važno je da ne pričate o problemima koje smatrate vašim fizičkim smetnjama, ako to ikako možete izbjeći. Naša djeca više uče od naših akcija nego od naših riječi. Budite primjer koji želite da vaše dijete vidi. Samo zato što ste otac ne znači da ne možete modelirati ono što je pozitivno o vlastitom tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Naglas pričajte o seksizmu kad ga vidite u medijima

Važno je pričati o rodnoj nejednakosti koje mediji i popularna kultura prenose vašoj djeci. Glasno osudite medijske prikaze koji iskorištavaju ili degradiraju žene. Neka vaša kćer zna da ne mislite da je to u redu. Ako otac objasni zašto takve stvari i statovi nisu u redu i zašto bi mogli biti štetni, to bi moglo imati veći utjecaj na vašu kćer, jer će joj pokazati da feminizam nije nužno rodno pitanje.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo