ANTIVAKSERI, ŠTO KAŽETE? / Razvijeno terapeutsko cjepivo protiv raka - uz pomoć iste tehnologije kao i za Astrazenecino cjepivo protiv covida

Cjepivo protiv raka bazira se na istoj tehnologiji, kao i cjepivo protiv covida-19, a također će se primjenjivati u dvije doze

14.9.2021.
17:16
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vektorska tehnologija, čini se, neće imati svoju primjenu samo u liječenju covida-19. Naime, istraživači s Oxforda i Instituta za istraživanje raka Ludwig razvili su terapeutsko cjepivo protiv raka na bazi vektorske tehnologije. Ono bi se, piše Bloomberg, trebalo također primjenjivati u dvije doze.

Tijekom testiranja na miševima, cjepivo je povezalo razinu T-stanica, koje suzbijaju tumore i poboljšavaju učinkovitost onkološke terapije. Kombinacija cjepiva i imunoterapije rezultirala je bržim smanjenjem tumora i većom stopom preživljavanja miševa.

Klinička testiranja na ljudima trebala bi krenuti godinu dana nakon uočavanja poboljšanja kod miševa, a u njima će sudjelovati 80 ljudi koji boluju od raka pluća.

Jedna doza ovog cjepiva ima isti vektor, kao AstraZenecino cjepivo protiv covida-19. Taj vektor je zadužen za prenošenje genetskog koda koji tjera imunološki sustav čovjeka da cilja dva specifična proteina smještena na površini stanica raka, čime bi se nastojalo suzbiti njegovo širenje i razmnožavanje.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali