U online izdanju medicinskog časopisa 'Cancer Discovery' znanstvenici su opisali molekularne korake koji su potrebni kako bi acinarne stanice u gušterači - stanice koje otpuštaju probavne enzime - došle u predkancerogeno stanje lezija. Naime, neke od tih lezija mogu se naime pretvoriti u rak.
"Rak gušterače razvija se iz ovih lezija, pa ako shvatimo kako nastaju lezije, možemo spriječiti kompletan razvoj raka", ističe voditelj istraživanja, Peter Storz.
Inače, potreba za novim tretmanima i prevencijom ove vrste raka je sve jača, budući da je rak gušterače jedan od najagresivnijih vrsta karcinoma kod ljudi, a simptomi se ne pojavljuju dok rak nije u uznapredovaloj fazi. Preživljavanje do godine dana od trenutka dijagnoze iznosi svega 20 posto, što ga čini četvrtim najsmrtonosnijim oblikom raka u SAD-u.
Znanstvenici su proučavali stanice gušterače s Kras genetskom mutacijom. Kras proizvodi bjelančevinu koja regulira podjelu stanica, a gen se često mutira u različčitim oblicima raka. Više od 95 posto oboljelih od raka gušterače ima Kras mutacije, pa su znanstvenici detaljno opisali korak po korak kako su se acinarne stanice s Kras mutacijama transformirale u kanaličaste stanice s cijevičastim sastojcima sličnima stanicama.
Otkrili su da su Kras bjelančevine u acinarnim stanicama inducirale širenje molekule ICAM-1, koja privlači makrofage, određenu vrstu stanica imunološkog sustava. Ovi upalni makrofagi otpuštaju pak različite vrste proteina, uključujući i neke koje oslabljuju strukturu stanica, te dopuštaju acinarnim stanicama da promijene svoj oblik. A svi ovi koraci pomogli su u stvaranju predkancerogenih lezija gušterače.
Dosad je već razvijeno antitijelo koje blokira ICAM-1 molekule, te koje se testira za različita stanja kao što su srčani udar i reumatodini artritis, a daljna istraživanja se još čekaju. No prvi korak u povezivanju acinarnih stanica i Kras mutacija je otkriven, a on je ključan u razvoju strategija prevencije i liječenja raka gušterače.