'UMIJEĆE JEDNOSTAVNOG ŽIVLJENJA' / Mudrost s istoka: I u vrtovima i u odnosima s drugim ljudima najvažniji je sklad

Image
Foto: www.pixabay.com
Image
Foto: www.pixabay.com

Savjeti poznatog zen-budističkog redovnika koji se oslanja na drevnu japansku mudrost

15.2.2020.
7:00
www.pixabay.com
VOYO logo

Knjiga "Umijeće jednostavnog življenja" u izdanju V.B.Z.-a donosi 100 jasnih i praktičnih metoda za svaki dan pokazuje kako na jednostavan način primijeniti samu bit zena. Uredno složite cipele kad ih izujete, to će unijeti red u vaše misli; sklopite ruke u gassho položaj i ublažit ćete svoj bijes ili razdražljivost; ako pokušate urediti svoj mali vrt, čak i na prozorskoj dasci, stvorit ćete mjesto na koje vaše misli mogu pobjeći; naučite duboko izdahnuti iz trbuha i to će vam otkloniti negativne emocije; vježbajte pet minuta zazen tijekom pauze za ručak i osjećat ćete se osvježeno. Uz ovu knjigu naučit ćemo i pronaći vrijeme kad ne mislimo ništa jer to je prvi korak da naučimo živjeti u sadašnjem trenutku i spoznamo svoje. Donosimo vam priče iz ove knjige.

I u vrtovima i u odnosima s drugim ljudima najvažniji je sklad

Japanski vrtovi ne uređuju se na način da se sijeku i sastavljaju različite komponente i stvara lijep okoliš. Cijeli je vrt sastavljen tako da najbolje iskoristi posebne osobine svakog elementa, kao što je oblik kamena ili savijeno drvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što znači kad kažemo da moramo najbolje iskoristiti neki element u vrtu?

Recimo da u vrtu planiramo nekoliko stabala. Ne možemo samo tako zasaditi stabla i završiti s time. Važno je pronaći idealan oblik svakog od tih stabala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvo je raspoloženje ovog stabla? Kako bismo ga trebali posaditi – na kojem mjestu, u kojem ga smjeru trebamo okrenuti – da bismo istaknuli njegove najprivlačnije osobine?

Drugim riječima, moramo biti svjesni individualnosti svakog stabla i onda mu omogućiti da je izrazi. Ako shvatimo suštinu stabla, možemo ga dovesti u sklad s drugim elementima vrta. Isto tako, da bismo se dobro slagali s drugima, moramo prepoznati vlastitu individualnost i onu drugih ljudi. To ne znači da se morate prilagoditi nekome drugome, ali ako se usredotočite na vrijednosti drugih, možete uspostaviti prekrasan odnos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Promo
Image
Foto: Promo

(Foto: Promo)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo