teška bolest / Može se pojaviti i u mlađoj životnoj dobi: Simptomi raka jajnika koje ne smijete zanemariti

Image
Foto: Pixabay

Rak jajnika jedan je od najopasnijih oblika koji se javlja kod žena, a često ga se otkrije prekasno

3.9.2019.
16:26
Pixabay
VOYO logo

Rak jajnika je najopasniji oblik raka koji napada ženski reproduktivni sustav, a tome u prilog ide činjenica da je u SAD-u 2016. godine pogodio čak 22 000 Amerikanki. 

Iako se on javlja u nešto kasnijoj životnoj dobi, nije nemoguće da počinje stvarati probleme već u dvadesetima. Postoji nekoliko oblika raka jajnika, uključujući i nasljedne vrste povezane s mutacijom gena BRCA. Ovakvi se tipovi najčešće i javljaju kod žena u mlađoj životnoj dobi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock) 

Liječnica Nimesh Nagarsheth je za portal Health rekla kako ne postoji pravilo o tome koji će rak nastupiti kada, a ni koliko dob žene igra u tome ulogu: "Mnogo je varijabli ovdje uključeno osim puke dobi", rekla je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se bolesti otkrije na vrijeme, 94 posto žena će preživjeti dulje od pet godina. No, u većini slučajeva, on se dijagnosticira tek kada dođe do trećeg ili čak četvrtog stadija razvoja

Jedan od razloga zašto toliko dugo ostaje nezamijećen, kaže liječnica, leži u abdominalnom prostoru. Naime, organi se u abdomenu mogu pomicati kako rak raste, a bol se javlja tek kada rak dostigne već određenu veličinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se simptomi krenu javljati, to najčešće budu bolovi u trbuhu ili osjećaj nelagode kao i osjećaj nadutosti, zatvora i rane sitosti (sitost nakon pojedene malene količine hrane), rekla je liječnica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo