Od prve uporabe, antibiotici su spasili bezbrojne živote. Sada se situacija malo mijenja jer je sve veći broj bakterijskih vrsta izgradio otpornost na antibiotike. To znači da su infekcije koje su bile lako liječene sada "nepropusne" za antibiotike. To je rastući globalni problem.
Usredotočili su se na ovaj začin jer su mnoge prethodne studije izvijestile o antimikrobnom djelovanju eteričnog ulja cimeta, koje nije široko primijenjeno u farmaceutskoj industriji.Dr. Sanjida Topa i njezini kolege na Sveučilištu tehnologije Swinburne u Australiji jedni su od znanstvenika koji sada istražuju tradicionalne lijekove. Nedavno su gledali kako cimet djeluje.
Konkretno su se koncentrirali na komponentu cimetnog ulja zvanog cinamaldehid, koja je odgovorna za karakterističan okus i miris cimeta. Njihovi su nalazi objavljeni u časopisu Microbiology.
Istraživači su htjeli testirati može li cinamaldehid razbiti biofilmove koji su ljepljivi slojevi koji su često odgovorni za trajne infekcije, protiv kojih se čak i antibiotici ne mogu boriti.
Kako bi se sakupile i oblikovale u biofilmove, bakterije moraju međusobno komunicirati kako bi izgradile ovu složenu strukturu. Istraživači su se pitali može li ih cinamaldehid poremetiti.
Pretpostavili su da bi korištenje prirodnih antimikrobnih sredstava, poput eteričnih ulja, moglo utjecati na formiranje biofilma, pa su se usredotočili na utjecaj različitih koncentracija cinamaldehida u različitim stadijima razvoja biofilma.
Kad je testiran protiv bakterijskih biofilmova, pokazalo se da ih razbije u više od tri četvrtine slučajeva. Čini se također da onemogućava formiranje biofilmova i sprječava širenje bakterija.
Pročitajte još:
- Čudotvorni začin koji pomaže u sagorijevanju masnih stanica
- Rastuća otpornost na lijekove protiv gljivica može dovesti do širenja infekcija
- Znanstvenici potvrdili utjecaj cimeta na zdravlje: pomaže kod metaboličkog sindroma
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!