Mjesta u domu na kojima se talože bakterije

Opasne bakterije nisu ondje gdje biste ih možda očekivali. Ručke na vodokotlićima i ručnici ne moraju biti najopasnije ‘uzgajalište’ klica. Razmislite i o plišanim igračkama, klaviru i mobitelu.

Tipkovnice na mobitelima mogu sadržavati i do 18 puta više štetnih bakterija nego prosječna ručka na zahodskom vodokotliću, i to u obiteljima koje paze na higijenu. S druge strane, britanski stručnjaci testirali su 30 mobitela, a na jednom je pronađena uistinu opasna količina bakterija, sasvim dovoljna da uzrokuje ozbiljne želučane probleme.

“Često ustanovimo da je zahod, barem u većini slučajeva, jedno od najčišćih mjesta u kući. Često ih dezinficiramo. No, na drugim mjestima mogu ‘cvjetati’ bakterije”, objasnila je dr. Lisa Ackerley, stručnjakinja za higijenu u britanskom TV-showu Watchdog i The Secret Tourist.

Suradnica Daily Maila na mikrobiološku je analizu poslala niz uzorka s različitih predmeta u svom domu i saznala sljedeće:

Obiteljsko računalo
Svi ga koriste i po nekoliko sati na dan, tipkovnica se obično rijetko čisti, a djeca se uz njega igraju.

Ukupni broj bakterija: 33 milijuna – vrlo nezadovoljavajuće

Entero bakterija i E. coli, srećom, nije bilo, što znači da članovi obitelji dobro peru ruke nakon zahoda. MRSA, koja se obično zna naći na koži, bilo je ispod 10, što je također dobro. Međutim, razina plijesni je oko 10 milijuna, što je jako puno.

“Ovo je apsolutni užas. Pronađena je šokantno visoka razina bakterija i plijesni, a to je posljedica jedenja iznad tipkovnice. Na ostacima hrane razvijaju se bakterije, a mi ih tipkajući pokupimo i unosimo uz zalogaje čipsa i sendviča koji jedemo sa strane. Rješenje je ne jesti nad tipkovnicom”, rekla je Lisa.

Ručka na hladnjaku
Ukupan broj bakterija 850.000 – iznimna kontaminacija. Jednako je i s nalazom plijesni.

“Ovo su loši rezultati, no nisu neuobičajeni. Ručke na hladnjaku su klasični rasadnici bakterija, a mogu se naći čak i u najčišćoj kuhinji”, kaže Lisa.

Plišane igračke
Zna se dogoditi da plišanu igračku koju koriste različite generacije djece nikad ne operete. U ovom slučaju, na starom medvjediću je pronađeno nezadovoljavajućih 1.500 bakterija i visoka koncentracija plijesni.

“Plišane igračke, posebno one starije, obično imaju pregršt bakterija na sebi. Razmislite samo koliko često mala djeca puste suzu nad njima ili ih grle dok su bolesna. A kasnije se bakterije razmnožavaju. Opasno je i to što djeca grle igračku dok jedu. Najbolje bi bilo oprati ih u mašini dok djeca nisu u kući. Neće ni primijetiti,” objasnila je Lisa.

Mobitel
Na dvije godine starom mobitelu nakupilo se 32.000 bakterija, što nije zadovoljilo higijenske standarde.

“Najviše mikroba nalazi se na predmetima koje koristi više osoba. A dizajn na preklapanje dobar je jer štiti tipkovnicu”, kaže Lisa.

Deset godina stara drvena daska za rezanje
Koristi se svaki dan i pere u vodi s deterdžentom odmah nakon upotrebe. Pa, ipak, na njoj je pronađeno uznemirujućih 4.200 bakterija. Srećom, ne i one koje se pokupe u dodiru s fekalijama, što ukazuje da članovi obitelji dobro peru ruke.

“Za ovako staru dasku to i nije loš rezultat. Ali, nakon upotrebe dobro je oprati je u vrlo vrućoj vodi. Nužno je imati zasebnu dasku koju ćete koristiti samo za sirovo meso. Perad može sadržavati salmonelu ili E.coli, koje mogu živjeti i par dana na daski ili druge bakterije, koje također mogu biti žive satima nakon upotrebe.”

Klavir
Svi sviraju na njemu, čak i kućni prijatelji. Količina bakterija na njemu je gotovo dvostruko veća nego na kuhinjskoj dasci. A velika je i količina plijesni.

“Malo tko pere ruke prije upotrebe klavira. A bakterije tako završavaju na tipkama. To što ima plijesni govori da osobe ulaskom u kuću sjednu i malo zasviraju. Plijesan se, naime, unosi u kuću najčešće preko ruku”, kaže Lisa.

Zahodski ručnici
Na njima je pronađeno oko 4.000 bakterija, među njima i MRSA te dosta plijesni.

“Idealna podloga za uzgoj bakterija su vlažni zahodski ručnici. A nove bakterije neprestano ‘pristižu’ s ruku koje nisu dobro oprane”, kaže Lisa.

Ne zaboravite da ih u mašini morate oprati na barem 60 Celzijevih stupnjeva.

Prekidač za svjetlo u zahodu
Pronađeno je svega 1.000 bakterija, što nije zadovoljavajuće, ali je dobar primjer kako zahod čuva manje bakterija nego neka druga mjesta po kući.

“Ljudi često očiste svaki centimetar u zahodu i kupaonici, ali prostor za pripremu hrane ne”, upozorila je Lisa.

Slušalice za iPOD i ručke za igrice
Relativno su čisti jer djeca imaju dobre navike pranja ruku i koriste ih samo oni.

“Osim slušalica, nijedan uzorak nije bio sasvim čist. No, mnogi su relativno dobro prošli na testu. To znači da je pranje ruku u ovom domu na visokoj razini”, zaključila je Lisa.

Prethodni članci:

arti-201006160203006
arti-201007050022006
arti-200911230854006

Povratak na Net.hr