NAJVAŽNIJE ČINJENICE O DOBRIM BAKTERIJAMA: / Mislili ste da su korisne za probavu, ali one nude mnogo više blagodati

Image

Mislili ste da su probiotici dobri samo kod probavnih smetnji? Prevarili ste se.

5.5.2017.
11:18

Probiotici su poznati i kao takozvane "dobre" bakterije te mogu poboljšati i održati zdravlje crijeva i općenito vašeg tijela.

Urinarni trakt kod žena

Sastav bakterija u mokraćnom sustavu može biti poremećen zbog uzimanja antibiotika ili kontracepcijskih pilula. Znanstvenici vjeruju da probiotici mogu oporaviti mikrobiotu mokraćnog sustava i spriječiti bakterijsku vaginozu, gljivične infekcije i infekcije urinarnog trakta.

Usna šupljina

Probiotici mogu pomoći i kod neugodnog zadaha, parodontalnih bolesti, nakupljanja kamenca na zubima i drugih poremećaja usne šupljine. Nedavno istraživanje koje je objavljeno u Journal of General Medicine pokazalo je kako su probiotici učinkoviti u sprječavanju infekcija u ustima i grlu kod djece, dok je druga studija utvrdila iste potencijalne koristi za odrasle osobe.

Upala grla i angina

Znanstvenici su otkrili kako probiotici pomažu kod upale grla, uha i krajnika. Istraživanje je pokazalo kako je kod ljudi koji su skloni streptokoknim infekcijama ždrijela ta pojava uvelike smanjena s pomoću probiotika.

Emocije i mozak

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Kalifornija u Los Angelesu pokazalo je kako probiotici mogu modulirati aktivnost mozga. Istraživanja provedena na životinjama pokazala su kako su promjene u crijevnoj mikrobioti dovele do promjena u ponašanju, pa su istraživači željeli utvrditi djeluje li jednako i na ljude. Koristeći funkcionalnu magnetsku rezonanciju, istraživanja su pokazala da žene koje redovito konzumiraju jogurt pokazuju izmijenjenu aktivnost dijelova mozga koji kontroliraju emocije.

Alergije

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Helsinkiju utvrdilo je kako su bebe majki koje su u trudnoći konzumirale probiotike čak za 50 posto u manjoj opasnosti od alergija.

Nadutost, bolesti želuca, proljev...

Zdravstvene tegobe poput nadutosti, bolesti želuca, proljeva, opstipacije, osjećaja slabosti, slabog apetita, infekcija, problema s kožom i alergijama samo su neki od mogućih simptoma narušene crijevne bakterijske mikrobiote. Probiotici mobu biti korisni, osobito kod osoba s osjetljivim želucem i želučanim tegobama, kod starijih osoba, male djece i osoba koje često putuju i mijenjaju podneblja, klimu i hranu. Za postizanje pozitivnog učinka na crijevnu mikrobiotu, potrebno je između ostalog redovito konzumirati probiotike. Mogu se pronaći u većini mliječnih proizvoda, no probiotički pripravci u obliku kapsula, granula i slično su koncentriraniji i pouzdaniji izvor ovih korisnih bakterija s poznatim učinkom.

SVE O PROBIOTICIMA PROČITAJTE U NET.HR-ovom SPECIJALU OVDJE

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno