Velik broj istraživanja pokazuje kako su ljudi koji pripadaju kulturama u kojima hrana iz mora ima istaknutu ulogu u prehrani daleko zdraviji i dugovječniji.
Osim što su školjke i ribe zdravi, izuzetno su ukusni i nude širok izbor okusa i tekstura. Ipak, zbog zagađenja okoliša, u posljednje je vrijeme sve veća zabrinutost oko namirnica iz mora.
Neke vrste ribe sadrže prevelike količine žive, koja kod nekih ljudi može izazvati tegobe, a konzumira li se svakodnevno, riblja hrana može biti i uzročnik nekih bolesti. Živa dolazi u okoliš iz različitih izvora, od kojih su najčešći industrijski i bolnički otpad, otpadne vode iz termoelektrana i odlagališta proizvoda koji sadržavaju živu, kao što su fluorescentne žarulje ili živini termometri.
Dospije li jednom u zrak ili tlo, živa putuje prirodnim kanalima do jezera, potoka, rijeka i oceana, te dolazi u kontakt s ribom.
Osim toga, u nekim dijelovima svijeta, primjerice u Sredozemnom moru, prirodne naslage rude mogu predstavljati izvor zagađenja živom.
Ovo je vrlo bitan podatak za one koji kupuju smrznutu ribu kako bi obratili pozornost na porijeklo.
Opasnost od trovanja živom dovela je u pitanje neke od prehrambenih kvaliteta ribe, a uspoređivanje njezinih dobrih i loših strana postalo je temom brojnih rasprava.
http://www.dijeta.co/ako-ste-mislili-da-je-riba-zdrava-hrana-procitajte-ovo/