Zasićena mast u komadu bifteka i krtoj govedini je zapravo zdrava za srce, tvrde u novoj studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition. Pokazalo se da konzumacija ovog mesa popravlja razinu kolesterola i zbog toga smanjuje rizik od srčanih bolesti.
I dalje vrijedi upozorenje da je prehrana u kojoj se često jedu kobasice i slanina opasna po srce jer se rizik od umiranja zbog srčanih bolesti povećava za 72%.
Prošlog mjeseca British Medical Journal je objavio istraživanje koje je pokazalo da zamjena zasićenih životinjskih masnoća za koje se smatralo da su loše po zdravlje, s omega-6 polinezasićenim biljnim mastima, koje se mogu naći u margarinu, zapravo povećava broj smrtnih slučajeva među ljudima koji imaju srčane bolesti.
Zašto je biftek dobar?
Stearinska kiselina je višemasna zasićena kiselina koja se nalazi u gotovo svim biljnim i životinjskim mastima. Ljudi zaboravljaju da se stearinska kiselina nalazi i u krtom crvenom mesu. Iz prijašnjih istraživanja je poznato da smanjuje razinu lošeg kolesterola, najvjerojatnije zato jer je tijelo razgrađuje u oleinsku kiselinu koja je nezasićena. Oleinska kiselina se nalazi i u maslinovom ulju te se smatra komponentom zdrave mediteranske ishrane koja snizuje kolesterol i krvni tlak.
Ovo pravilo se ne može odnositi na mesne prerađevine poput kobasica, salama ili pašteta... koji su proizvod industrijske obrade i sadrže mnoge aditive i elemente koji se inače ne nalaze u prirodnoj hrani.