Tim talijanskih znanstvenika otkrio je još jedan razlog zašto je poželjno uključiti maslinovo ulje u svakodnevnu prehranu pojedinih grupacija bolesnika.
Nova studija provedena na miševima pokazala je da unosom maslinovog ulja putem prehrane dolazi do značajnog smanjenja pojave ishemije crijeva (smanjeni dotok kisika tkivu) i oštećenja tkiva (reperfuzije). Sastojak kojem se pripisuje navedeno djelovanje je aglikon oleuropein, polifenol nađen u maslinovom ulju.
Rezultati su objavljeni u časopisu Journal of Leukocyte Biology, te autori studije ističu da navedeni rezultati mogu dovesti do novih saznanja u terapiji osoba s ozljedama kralježnice, artritisa, pleuritisa te također u osoba koje pate od ishemije/reperfuzije crijeva.
Termin ishemija poznatiji je u kontekstu bolesti mozga. Naime, kad bilo koji mali dio mozga čak i na nekoliko sekundi stane bez kisika, poremeti se složeno funkcioniranje neurona. Ako to potraje duže od nekoliko minuta, dolazi do oštećenja mozga budući da moždane stanice počinju odumirati, a prestaju i funkcije koje one kontroliraju. To se stanje naziva ishemija, manjak kisika uzrokovan uglavnom začepljenjem arterije. Kako pomanjkanje kisika pokreće lanac smrtonosnih kemijskih reakcija, tako dolazi do daljnjeg oštećivanja moždanog tkiva. Kao posljedica toga javlja se moždani udar. Do moždanog udara dolazi i kad puknu krvne žile i krv se izlije u mozak, čime se prekidaju putevi prijenosa impulsa. Time dolazi do prekida kemijskih i električnih tokova u mišiće i ozljede moždanog tkiva.
http://www.vitamini.hr/