LUMBOISHIALGIJA: / Uklještenje živca koje stvara žareću bol, a možete ju spriječiti laganim vježbama

Lumboishalagija označava sve bolove koje uzrukuje uklještenje živca. Najčešće se osjeća u nogama i stvara žareću bol, peckanje i utrnuće.

29.7.2017.
12:00
Youtube
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bolest lumboišalagije često se naziva išijas i česta je bolest ishijadičkog živca. Išijas je ime najdužeg i najvećeg živca u tijelu koji je debljine palca. Sastavljen je od 5 manjih živaca, a svi izlaze iz lumnosakralnog dijela kičme spuštajući se niz noge. U nogama se granaju na manje živce koji se nalaze u natkoljenici, u predjelu koljena, lista, stopala i u prstima.

Intenzivni simptomi lumboišalagije

Većina osoba koje pate od išijasa zapravo pate od lumboishalagije, no u narodu se uvriježio termin išijas. Ovom stanju može predhoditi i uklještenje živca ili ukočenost leđa. Ako se kod vas radi o lumboišalagiji, simptome ćete znati odmah prepoznati jer su jaki, intenzivni i dugotrajni.

Jedan od prvih i najčešćih simptoma je oštra, žareća bol sa stražnje strane noge uz moguće trnce u nozi ili stopalu. Osim oštre boli može se javiti slabost u nogama, posebice u stopalu. Mnogi ljudi koji boluju od lumboišalagije ne mogu bez boli stati na prste ili povući stopalo i palac prema sebi.

Ovo su česti simptomi lumboishalagije:

 • bol iz donjeg dijela leđa koja kroz stražnjicu ide do noge
 • žareća i peckava bol niz nogu
 • osjećaj elektriciteta u nozi
 • utrnuće ili slabost u nozi
 • slabost i utrnuće samo jedne strane donjeg dijela tijela
 • teško ustajanje, hodanje i sjedanje
 • inteziviranje boli pri kašljanju, kihanju i naglom pomicanju

Ako ne reagirate na simptome čim se počnu pojavljivati, bol se može pogoršavati i utjecati na vaše svakodnevne aktivnosti. U najgorim slučajevima možete izgubiti osjećaj kontrole nad crijevima i mjehurom.

Prevencija je najbolje liječenje

U slučaju sumnje na postanak išijasa, liječnik vam prvo mora odrediti uzrok nastanka. Neki od uzroka mogu biti trudnoća, ozlijede, bolesti zglobova ili krivi pokreti. Tegobe mogu izazvati stalna ponavljanja istog pokreta noge. Jedan od češćih uzroka uklještenja je oštećenje spinalnog diska, to jest pločice između kralješaka. Ako se ta pločica izobliči ili ozlijedi to izaziva izbočivanje središta i pritisak na živac. Ova pojava naziva se iskliznuće diska i dolazi u dijelovima kralješnice gdje se najviše pokrećete – donji dio leđa.

U prvoj fazi neophodno je hitno liječenje jer su bolovi nepodnošljivi. Bit će vam pripisana doza analgetika kako bi se smanjili bolovi. Osim toga, lumbalni dio je potrebno grijati kako bi se opuštao živac. Uzimanje vitamina B1, B6 i B12 pomoći će opuštanju. Kada se smire početni bolovi, liječnik će vam pripisati fizikalnu terapiju.

Prevenirajte nastanak lumboišilagije jednostavnim svakodnevnim stvarima:

 • mnogo hodajte i izvodite barem lagane vježbe
 • spavajte na ravnom i srednje tvrdom madracu
 • pravilno sjedite u školi ili uredu
 • izbjegavajte podizanje teških tereta
 • ne radite nagle pokrete
 • ne radite sami kod kuće vježbe za liječenje lumboishalagije

Brze vježbe za svakodnevno jačanje mišića

S obzirom na to da za nastanak lumboišalagije ne postoji konkretan uzrok, prevencija i jačanje mišića polovica su zdravlja. Liječnici su osmislili vježbe koje su namijenjene za osnaživanje mišića kod kojih najčešće dolazi do uklještenja. Izdvojili smo ih 5, a traju samo nekoliko minuta.

 1. Ovu vježbu možete raditi stojeći ili lezite na ravnu površinu. Ispružite jednu nogu dok je druga savijena u kuku i koljenu. Privlačite ju trbuhu i prsima. Ponovite po 3 puta sa svakom nogom.
 2. Sjednite na stolac ili pilates loptu ako ju imate. Ispružite se pa spustite i sagnite što niže možete. Ruke opustite između raširenih koljena pa se uspravite.
 3. Kleknite, a nakon toga iz tog položaja sjednite na pete. Pokušajte spustiti glavu što niže na grudi. Ponovno se izravnajte u klečeći položaj i podignite glavu. Ponovite ovu vježbu 5 puta.
 4. Sjednite i obuhvatite koljena rukama. Spustite se iz tog položaja na leđa pa se vratite u početni položaj.
 5. Ova vježba jedna je od bržih koje možete raditi i u uredu. Stanite uz stolac i primite se rukama za vrh. Čučnite potpuno ravnih leđa u jednakoj liniji. Ispravite se nazad u istoj liniji. Ponovite par puta.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali