dobre vijesti / Veliko otkriće: lijek za astmu zaustavlja širenje raka prostate

Image
Foto: Thinkstock

Proučavajući zašto se rak prostate širi na kosti, britanski znanstvenici došli su do vrlo važnog otkrića - lijek za astmu djeluje na ovu vrstu raka

27.9.2017.
10:53
Thinkstock
VOYO logo

Otkrili su da se protein koji se nalazi u kostima ponaš kao "magnetna stanica" za stanice raka prostate, pomažući im da rastu i stvaraju metastaze.

Pručavajući ovaj mehanizam, znanstvenici sa Sveučilišta York su otkrili kako da suzbiju stanice raka bilo gdje u tijelu. U tome presudnu ulogu igra netoksični lijek, poznat kao AS1517499, koji zaustavlja rast malignih stanica, kada se pričvrste za kost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(FOTO: Thinkstock)

"Stanice raka prostate koje cirkuliraju organizmom slične su svemirskim brodovima koji kruže u potrazi za mjestom na koje mogu pristati i osnovati novu koloniju. Bez priključne stanice, svemirski brodovi, odnosno stanice raka, samo plovi oorganizmom i ne stvaraju štetu", objasnio je profesor Norman Maitland s Instituta za molekularnu biologiju Sveučilišta York.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki proteini u kostima privlače receptore matičnih stanica raka, a kada se one pričvrste, kreću stvarati koloniju. Zbog toga će kod čak 80 muškaraca koji imaju rak prostate biti dijagnosticiran i tumor kostiju.

Spomenuti lijek AS1517499 inače se koristi za potrebe liječenja astme i liječnici se nadaju da će ga uskoro moći primijeniti i za liječenje raka prostate. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo