Jasenak (Dictamnus albus) naraste oko 60 centimetara u visinu, a nekad i preko metar. Ima razgranat podanak iz kojeg se može razviti više stabljika. Stabljika je pomalo gusto dlakava, a u gornjem dijelu ima crne žlijezde. Cvjetovi rastu u piramidalnim grozdovima. Jako elegantno izgledaju, a boja im varira, tako da se pojavljuju u različitim bojama: ljubičasta, crvena, plava, ali vrlo rijetko bijela. Lišče mu po obliku slično jasenovim, po čemu je i dobio naziv.
Zbog eteričnih ulja koje ispušta, cijela biljka odiše aromom sličnom limunu ili vaniliji te se može osjetiti izdaleka. U ljetnim mjesecima iz tih eteričnih ulja može se stvoriti mirisni plin, koji je ljepljiv na dodir te ima zapaljiva svojstva. Taj plin prekriva cijelu biljku, posebno cvjetove.
Ako se u tom razdoblju biljci približi vatra, onda će odjednom nastati prava mala eksplozija. Ipak, to se događa samo starijim biljkama, jer mlade biljke ne izlučuju dovoljno hlapljivog ulja. Također, u sumrak se bez visokih temperatura kod ovih biljaka može vidjeti mali plavičasti plamen. Zbog svih tih pojava, mnogi misle da je upravo ona "gorući grm" iz Biblije.
Oprezno kod sakupljanja, ali i korištenja
Za liječenje se uglavnom priprema kao čaj, a dijelovi biljke se sakupljaju u različitim razdobljima godine: u proljeće lišće i korijen, u jesen korijen i plod kada sazrije.
Nakon što se korijen iskopa i dobro očisti, suši se u hladu. Deblji primjerci se uzdužno isijeku. Kod sakupljača ljekovitih dijelova jasenka može se javiti crvenilo na koži, bol i plikovi, pa je potreban veliki oprez.
Najvažniji ljekoviti sastojci jasenka su alkaloidi, gorke tvari, antocijani i flavonski glikozidi. U većim količinama sadrži i fenolkarbonsku kiselinu, trigonelin, holin, saponine, šećer i tvar sličnu vosku.
U tradicionalnoj medicini preparati od "vilin-biljke" se koriste za reguliranje mjesečnog ciklusa, zaustavljanje krvarenja i kao diuretik. Preporučuju se za probavu, kod smanjenog lučenja želučanih sokova. Ipak, sa upotrebom jasenka ne smije se pretjerivati zbog sastojka diktamina, koji može da štetno utječe na srce, prenosi Healthy Hildegard. ZAto je uvijek dobro posavjetovati se s liječnikom.
Narodni recepti:
Čaj od korijena: Tri žlice sitno isjeckanog korijena se prelije sa 0.5 l kipuće vode i ostavi odstojiti sat vremena. Procijedite i pijte tri puta dnevno po pola šalice. Ovaj napitak pročišćava krv, pospješuje izlučivanje urina i sluzi, znojenje, liječi groznicu i ublažuje želučane grčeve.
Za bubrege: Napravite biljna mješavina od 10 g korijena jasenka, 10 g korijena matičnjaka i 70 g korijena valerijane. Zatim se jedna žlica mješavine prelije s 2 dl kipuće vode, poklopi i ostavi stajati 60 minuta. Potom se procijedi i pije. Nezaslađeni čaj se uzima prije jela, a zaslađeni nakon obroka, najbolje prije spavanje. Pomaže u liječenju bubrega, umiruje živčani sustav, djeluje kod kroničnog umora i nervoze.