Sol se krije u nizu namirnica, a povišenom krvnom tlaku kumuje i hrana za koju bi se najmanje nadali. Također, prije bilo kakvih odricanja ili uvođenja namirnica uvijek se potrebno savjetovati s liječnikom, osobito ako već uzimate terapiju. Primjerice, čak i grejp koji je iznimno zdrav i smanjuje kolesterol ima kontraindikacije s nizom lijekova.
Pola Hrvata ne zna da ima visoki tlak: Ove pogreške ga dižu u nebo, a fora je u tome što se nikad ne bi reklo
Pacijenti mogu imati umjetni visoki pritisak ako su nervozni prilikom mjerenja tlaka u liječničkoj ordinaciji ili ako su se žurili da nekamo stignu na vrijeme. Za pravilno mjerenje krvnog tlaka morate biti opušteni barem 15 minuta i sjediti s leđima i vratom ispruženim i poduprtim.
Sol: Neke od omiljenih namirnica za doručak mogu biti prepune soli a da mi to ni ne shvaćamo. Amy Goodson, nutricionistica navodi da će tako neki sendviči sadržavati puno soli, što će kroz neko vrijeme utjecati na povišenje krvnog tlaka. Glavni krivac su mesne prerađevine, poput salama i kobasica te suhomesnati proizvodi. Savjetuje da ako već morate pojesti nešto što sadrži sol, uvijek kombinirajte sa zdravim namirnicama, kao što je voće ili zobena kaša.
Preskakanje voća i povrća: Jedna od navika za koju mnogi ne znaju da je štetno kad je u pitanju krvni tlak je izbjegavanje voća i povrća ujutro. Prema pisanju klinike Cleveland, savjetuje se da odrasle osobe pokušaju sniziti krvni tlak tako da svakog dana pojedu od pet do devet porcija voća i povrća. Ako ne krenete ujutro, ostvariti cilj može biti malo teže. "Voće i povrće prirodno je bez natrija (redovito uzimanje hrane bogate natrijem može s vremenom pridonijeti visokom krvnom tlaku), a mnoga od njih sadrže kalij, koji može pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka kod nekih ljudi. Povrće se može činiti čudnim za doručak, ali možete ih umiješati u jaja ili pomiješati špinat ili kelj u smoothie kako biste povećali jutarnji unos hranjivih tvari," savjetuje Goodson.
Šećer: Nutricionistica Dana Hunnes, kaže kako šećer kojim je bogata obrađena hrana potiče upale, a upalni proces će sigurno utjecati i na povišenje krvnog tlaka.
Od genetike do pretilosti, niz je faktora koji mogu izazvati hipertenziju, no na jedan možemo relativno lako utjecati - količinu soli u prehrani. A kako su izdvojili nutriconisti za Eatthis, borba protiv viška natrija počinje doručkom