Sad tvrde da i kreme za sunčanje mogu izazvati rak

Godinama slušamo da na sunce ne smijemo izlaziti bez zaštitne kreme protiv sunca kako bismo spriječili opekline i mogući razvoj raka kože. Sada se pokazalo da ni kreme nisu najsigurnije.

9.5.2012.
10:37
VOYO logo

Istraživači s Missouri University of Science and Technology otkrili su da cinkov oksid, uobičajen sastojak krema za sunčanje koji blokira utjecaj štetnih UV zraka, pod utjecajem sunčevih zraka proizvodi kemijsku reakciju koja može dovesti do oslobađanja nestabilnih molekula poznatih kao slobodni radikali, piše ScienceDaily.

Slobodni se radikali nastoje povezati s drugim molekulama, a u tom procesu mogu oštetiti stanice ili DNK unutar tih stanica, što u konačnici može povećati rizik od raka kože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Yinfa Ma, koji je proveo istraživanje, otkrio je i da se oštećenje ljudskih stanica povećava što je dulja izloženost cinkovog oksida suncu. U istraživanju su testirane plućne stanice obuhvaćene cinkovim oksidom. Nakon tri sata izloženosti UV zrakama, odumrla je polovica stanica. Nakon 12 sati, to se povećalo na 90 posto.

'Cinkov oksid može proizvesti slobodne radikale kada je izložen UV zrakama, a ti slobodni radikali mogu ubiti stanice', kaže Ma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoja najnovija istraživanja Ma će objaviti u listu Toxicology and Applied Pharmacology.

Istraživanja o utjecaju cinkovog oksida na ljudske stanice još su u ranoj fazi, tako da Ma upozorava ljude da ne donose zaključke o sigurnosti krema za sunčanje na temelju ovoga preliminarnog istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Potrebno je provesti opsežna istraživanja', kaže Ma. 'Ovo je samo prvi korak.'

U međuvremenu, savjetuje korištenje krema za sunčanje i ograničeno zadržavanje na suncu. 'Još uvijek bih savjetovao ljudima da koriste kreme. Kreme za sunčanje još uvijek su bolje nego nikakva zaštita.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo