Kovrčavi kelj, čiji je list zelen ili ljubičast,
u srodstvu je s kupusom. "Postoje mnoge
varijacije kovrčastog kelja", objašnjava Christoph
Hahn s njemačkog sveučilišta Oldenburg. "Sadrži
mnoge zdrave sastojke pa može obogatiti prehranu tijekom čitave
godine. Može se jesti kao salata, napitak ili juha", dodaje
on.
Hahn procjenjuje da samo u Njemačkoj postoji 120 do 150 vrsta
toga kelja koje se razlikuju po visini koju dosegnu listovi,
koliko postanu kovrčavi, po boji, urodu, okusu i hranjivim
sastojcima.
"Talijanska vrsta palmizio je blagoga okusa i dekorira salate i druga jela", objašnjava Hahn. Američka sorta Champion gorča je no sadrži mnogo vitamina.
Pročitajte još:
- Moringa: čudotvorni zeleni prah bolje se bori protiv upala od kurkume
- 14 namirnica koje možete jesti u velikim količinama, a da se ne udebljate
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!