Čaj od sirovog ili osušenog korijena maslačka može djelovati pročišćavajuće za naše tijelo. Stimulira probavu i brine se o urinarnom zdravlju, a odličan je i protiv zgrušavanja krvi. Mnogi ga koriste i kao prirodni laksativ ili diuretik, a jutarnjoj će kavi dati poseban okus.

Svježi listovi maslačka pripremljeni na salatu osiguravaju veću količinu nutrijenata nego špinat ili rajčica. Sa samo 45 cal na sto grama, maslačak sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo.

Idealna je za tretman jetre i u većini slučajeva vrlo sigurna (osim toga, prilično je jeftina). Koristiti se mogu svi dijelovi cvijeta, međutim maslačkov korijen je najpopularniji dio koji liječi jetru. Kod kronične upale jetre treba uzeti pet do šest svježih cvjetnih stabljika dnevno u sirovom obliku. Za poremećaje jetre također prokuhajte 25 grama listova i istu količinu korijena u litri vode pola sata. Popijte jednu šalicu ovog napitka prije svakog obroka.

Stabljike pomažu i kod drugih tegoba. Otklanjaju kožni svrab, lišajeve i osipe, poboljšavaju želučane sokove i pročišćuju želudac od svih nepoželjnih tvari. Svježe stabljike mogu bezbolno rastvoriti žučne kamence, te potiču rad jetre i žuči.

Korijen maslačka sadrži ljekovitu gorku tvar taraksacin, pektine, sterole, inuliln, tanin... S visokim udjelom biljnih vlakana, maslačak može spriječiti neželjeno nakupljanje glukoze, te pomaže kod stolice. Za diuretičko svojstvo je odgovoran kalij.

Svježi sok koji se dobije iz usitnjenih maslačaka mora se odmah popiti u većoj količini. Njegov je učinak zaista čudesan za cijelo tijelo – pročistit će ga i obogatiti željezom.

Maslačak pomaže i masnoj kosi – svježe i usitnjene listove nanesite na suhu kosu, zamotajte ju ručnikom i ostavite preko noći. Ujutro kosu isperite šamponom.

ordinacija.hr

Vezani članci:

arti-201004260313006 arti-201102090020006