kupujte svježe /

Konzervirana tunjevina je opasna za zdravlje

Image
Foto: Thinkstock

Ispostavilo se da konzerva tunjevine sadrži previsoku razinu cinka. Najviše cinka ima u sredini konzerve i to stoput više od dopuštenog

11.4.2018.
12:53
Thinkstock
VOYO logo

Konzerve tunjevine sadrže sto puta više cinka, no što je sigurno za naš organizam, stoji u studiji provedenoj na Sveučilištu Binghamton u New Yorku, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Food and Function". 

Ove količine cinka mogu oštetiti ljudska crijeva.  "Povećanje propustljivosti crijeva nikako nije dobro jer to znači da spojevi koji ne bi trebali ući u krvotok, mogu ući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo stanje zove se "sindrom propusnog crijeva" i može izazvati multiplu sklerozu. To čini na način da oštećuje imunitet zbog tvari koje organizam apsorbira kroz propusna crijeva", objašnjava voditeljica studije Gretchen Mahler.

Povišena razina cinka u organizmu manifestira se kroz povraćanje, mučnine, gubitak svijesti i visoku temperaturu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su analizirali sadržaj konzerve kukuruza, tunjevine, šaproga i piletine. Ispostavilo se da najviše razine cinka sadrži konzerva tunjevine. Najviše cinka ima u sredini konzerve i to stoput više od dopuštenog. Nakon tunjevine, slijedi piletina, a potom šparoge. 

Velike količine cinka u organizmu mogu izazvati pad željeza i glukoze. Znanstvenici upozoravaju da dugoročna izloženost previsokoj razini cinka može imati ozbiljne posljedice na zdravlje.  

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo