Vječna dilema /

Konačno smo pronašali odgovor: Deblja li nas riža?

Image
Foto: Thinkstock

Neki tvrde da je superhrana, a drugi bježe od nje kad žele izgubiti kilograme. Otkrili smo koja je stvarna povezanost između riže i pretilost

8.5.2019.
10:12
Thinkstock
VOYO logo

Pretilost je postala jedna od najozbiljnijih bolesti na svijetu. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, 39 posto populacije u SAD-u boluje od pretilosti. No, u Japanu je ta brojka drastično niža pa je tek 4,3 posto Japanaca pretilo.

U čemu je najveća razlika - u riži?

Prema jednoj grupi znanstvenika najbolje je početi od riže. Prosječni unos hrane u Zapadnom svijetu drugačiji je nego u azijskim državama. Poznato je da je temelj prehrane u zemljama s niskom stopom pretilosti upravo riža od koje mnogi bježe zbog ugljikohidrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici iz Kyota proveli su istraživanja i rezultate predstavili u Glasgowu na Europskoj konferenciji o pretilosti.

Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskoristili su podatke iz 136 zemalja. Dokazali su da su zemlje u kojima su ljudi jeli u prosjeku 150 grama riže dnevno imale značajno nižu stopu pretilosti od onih u kojima stanovnici jedu tek 14 grama riže dnevno.

Pokušali su uključiti i druge faktore poput pušenja, unosa kalorija, novca potrošenog na zdravstvo, udio stanovnika iznad 65 godina te prosječni stupanj obrazovanja.

Svi su ti čimbenici bili znatno lošiji u zemljama gdje se jelo najviše riže. No, unatoč tome, stručnjaci su zaključili da su pozitivni učinci riže nad pretilošću bili ključni. Formulirali su vlastitu teoriju prema svojim podacima. 

Naime, kad bi ljudi jeli samo 50 grama riže dnevno, svjetska stopa pretilosti pala bi za 1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Japanski i azijski način prehrana koji se bazira na riži može pomoći u prevenciji pretilosti", tvrdi glavni autor studije Tomoko Imai.

Zašto je riža magična namirnica u mršavljenju?

Profesori Imai tvrdi da se radi o superhrani zbog iznimnih nutritivnih svojstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moguće je da vlakna, nutrijenti i prirodne komponente nađene u cjelovitim zrnima povećava osjećaj sitosti i zaustavlja prejedanje. Riža ima nizak udio masti i drži razine šećera u krvi stabilnima."

Međutim, stručnjaci su naglasili da ovom istraživanju nedostaje mnogo ključnih informacija i više podataka o načinu života pa se rezultati još uvijek ne mogu uzeti sa stopostotnom sigurnošću.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo