Sve što unosimo u sebe odražava se na našem najvećem organu - koži. Sigurno ste mogli primijetiti da manjak vode ili previše slatkog vašu kožu čini sivom, umornom, a bore (čak i one nepostojeće) se više vide. Starenje se ne može zaustaviti, ali se može usporiti pravilnim izborom namirnica.
Zato je dermatolog Nikolas Perikone sa Sveučilišta u Michiganu osmislio jelovnik kojim možemo usporiti starenje kože. Perikone kaže da ovaj režim prehrane nije isključivo za smanjenje kilograma već na jačanje imuniteta i bolji izgled kože koja s godinama propada zbog utjecaja slobodnih radikala.
Najvažnija je voda
Namirnice koje Perikone preporučuje su one cjelovite žitarice, mahunarke te voće i povrće. Avokado, borovnice, aronija, maline, dinje, paprika, zelena salata, špinat, šparoge, brokula i grašak neke su od namirnica koje trebaju biti na jelovniku. Znači, sve bogato antioksidansima, proteinima i esencijalnim uljima.
Ne treba izbjegavati ni jaja, piletinu i puretinu bez kože. Riba je obavezna, a najbolji je losos. No ako vam je on nedostupan zbog cijene, dobre su i druge vrste riba. Što se tiče mliječnih proizvoda, jede se samo sir i jogurt s manjim udjelom masnoće.
Slatko, kruh, krumpir i gazirane sokove trebate potpuno izbaciti što je teško, ali ako želite dugoročne rezultate, ne bi trebalo biti nemoguće. Svakog dana trebalo bi popiti i 8-10 čaša vode kako bi koža bila zdrava i sjajna.
Evo primjera jednog takvog jelovnika:
Doručak: Čaša vode, omlet od dva jaja, 125 g kuhane zobi, 75 g bobičastog voća ili tri šnite dinje
Ručak: 150 g ribe s roštilja, 200 g zelene salate prelivene maslinovim uljem, jedna šnita dinje, čaša vode
Užina: Jabuka ili kruška, 180 ml jogurta, 50 g sjemenki od bundeve, čaša vode
Večera: 150 g ribe sa roštilja ili 150 puretine, 200 g zelene salate, 125 g zelenog povrća kuhanog na pari (brokula, šparoge, špinat), jedna kriška dinje, čaša vode