Koju hranu smijete jesti nakon što je zahvati plijesan?

Svi znamo taj osjećaj. Dođete doma nakon dugog i napornog dana, žudite za toplim napitkom i malo peciva, a skužite da je pecivo zahvatila plijesan.

11.2.2014.
8:55
VOYO logo

Australski CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) objavio je izvještaj koji nudi odgovor na pitanje koja pljesniva hrana može biti spašena, a koja ne može.

Prije svega, zašto je plijesan štetna?

Postoji nekoliko vrsta plijesni, a neke od njih u hranu otpuštaju otrove zvane mikotoksini, zbog kojih se s vremenom možete jako razboljeti. Izloženost tim toksinima povećava šanse da obolite od cijelog niza zdravstvenih problema poput oštećenja bubrega, jetre, oslabljenog imunološkog sustava te da vam se poveća rizik od raka i neuroloških simptoma, piše CSIRO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plijesan je jednostanični organizam i golim okom je vidljiv samo kada je toliko razmnožen da stvori micelij. No, širenje micelija nije uvijek vidljivo, pa je problem identificirati hranu 'sigurnu' za jelo.

Koja je hrana sigurna za jelo?

Stručnjaci iz CSIRO-a ističu kako je dobro pravilo za odrediti koja je hrana sigurna provjeriti sadržaj vlage ili čvrstoću. Hrana s visokim udjelom vlage može biti zahvaćena ispod površine i stvarati mikotoksine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrana koju ne možete spasiti: kuhani složenci, mekano voće i povrće, tjestenina/umaci, kruh i kolači.

Ako se na toj hrani pojavi plijesan, odmah je bacite.

Hrana koju možete spasiti (ako odrežete plijesan): tvrdi sir, salame i ostali suhomesnati proizvodi, tvrdo povrće poput mrkve.

Te namirnice imaju gustu strukturu i manje je vjerojatno da će se nevidljivi toksini proširiti. Stoga, dio zahvaćen s plijesni otklonite (centimetar do dva od zahvaćenog dijela) i jedite bez opasnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjeti za sigurnost:

1. 'Rok upotrebe' je datum nakon kojega hranu ne biste trebali konzumirati zbog zdravstvenih i sigurnosnih razloga (čak i ako je pakiranje bilo neotvoreno).

2. 'Najbolje iskoristiti do datuma' označava kraj razdoblja u kojem je hrana u najboljem mogućem stanju i odnosi se na hranu koja se ne smatra visokim rizikom za trovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Podesite hladnjak na 5 ili niže stupnjeva.

4. Nemojte pretrpavati hladnjak kako bi između namirnica hladan zrak mogao nesmetano cirkulirati.

5. Nemojte kupovati hranu iz hladnjaka kojoj je pakiranje nabubrilo. To pokazuje da su se bakterije razmnožile u hrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo