Koje je mlijeko dobro, a koje ne?

28.10.2012.
16:07
VOYO logo

Sve vrste kravljeg mlijeka odličan su izvor vitamina A, C i D te kalcija, no što je s kolesterolom i masnim kiselinama i što je s drugim vrstama mlijeka, poput sojinog, rižinog ili bademovog?

Saznajte koje su vrste mlijeka preporu��ljive, a koje biste trebali izbjegavati u širokom luku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije preporučljivo:

Punomasno kravlje mlijeko Ova vrsta mlijeka sadrži mnoštvo vitamina i kalcija, ali i osam grama zasićenih masti i 156 kalorija. Istraživanja su pokazala kako unos zasićenih masti povećava razinu kolesterola. S obzirom da je većina masti u punomasnom mlijeku zasićena, punomasno mlijeko nije najbolja opcija za ljude koji imaju problema s kolesterolom.

Sirovo mlijeko Sirovo mlijeko nije pasterizirano i zbog povećane opasnosti od krvnih bolesti nije preporučljivo za djecu, trudnice i starije osobe. Čak i zdrave odrasle osobe trebale bi dvaput razmisliti prije nego ga popiju. Razine masti, kolesterola i kalorija koje se u njemu nalaze slične su kao i u punomasnom mlijeku. Ovo se nikako ne može nazvati zdravim mlijekom, pogotovo ako u obzir uzmemo činjenicu da se u njemu nalaze izrazito štetne bakterije koje se ne mogu detektirati ni mirisom ni okusom. Definitivno biste ga se trebali kloniti u širokom luku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kokosovo mlijeko Šalica kokosovog mlijeka ima visok postotak vitamina D i kalcija, ali i mnoštvo kalorija i zasićenih masti. Smatra se da masnoće koje se nalaze u kokosovom mlijeku mogu povećati HDL (dobri) kolesterol te da nemaju nikakav utjecaj na LDL (loši) kolesterol, no za ovo nema nikakvih službenih i znanstveno potvrđenih podataka. Ako pazite na količine kolesterola u svom tijelu trebali biste izbjegavati kokosovo mlijeko, sve dok znanstvenici ne ponude malo više informacija o istom.

Preporučljivo:

Mlijeko sa smanjenim udjelom masnoće Mlijeko na čijem pakiranju piše da ima samo jedan posto mliječne masti znači da ima samo dva grama zasićenih masti, 127 kalorija i 13 mg kolesterola. S mlijekom od dva posto mliječne masti dobijete četiri grama zasićenih masti, 139 kalorija i 22 mg kolesterola. Tolika redukcija zasićenih masti dobra je za svakoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrano mlijeko Ako želite piti ili nešto jesti s kravljim mlijekom ali strahujete od kolesterola, obrano mlijeko odnosno ono koje ne sadrži masti možda je najbolji izbor. Obrano je mlijeko zdravije, ne sadrži zasićene masti i ima samo pet grama kolesterola te samo 92 kalorije na dva decilitra. S njim dobijete kalcij i vitamin D bez šetnih tvari. Preporučljivo je apsolutno svima.

Sojino mlijeko S obzirom da se sojino mlijeko pravi od soje, dakle od biljke, u sebi ne sadrži ni zasićene masti niti kolesterol. Štoviše, sojino mlijeko dokazano snižava kolesterol u tijelu, a to možemo zahvaliti proteinima koji snižavaju LDL (loši) kolesterol i povisuju razinu HDL (dobrog) kolesterola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bademovo mlijeko Bademovo mlijeko napravljeno je isključivo od badema i vode, a baš i kao sojino mlijeko sadrži monozasićene masne kiseline koje mogu poboljšati smanjenje kolesterola. Kalorije u ovom mlijeku variraju od 70 do 140, ovisno o tome koliko se zaslađivača doda. S obzirom da se dobiva od biljke, ne sadrži zasićene masti ni kolesterol, a 'krcato' je vitaminima E i B12.

Rižino mlijeko Rižino mlijeko sadrži samo zdrava biljna ulja i zbog toga što se spravlja od biljke ne sadrži zasićene masnoće. Količina kalorija veoma je slična onoj količini koja se nalazi u bademovom mlijeku. Neke vrste ovog mlijeka imaju dodanu biljnu verziju kolesterola koja se 'bori' s onim životinjskog porijekla i naposljetku smanjuje sve razine kolesterola u krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlijeko od konoplje Jedna od neuobičajenijih vrsta mlijeka načinjena je od iste biljke kao i marihuana. Mlijeko od konoplje pravi se od sjemenki, pa se od njega nećete 'napušiti', ali vas može učiniti znatno zdravijima. Ovo mlijeko sadrži polinezasićene omega-3 masne kiseline koje mogu pomoći u snižavanju razine triglicerida i poboljšavanju profila kolesterola. Baš kao i kod ostalih mlijeka dobivenih od biljaka, u mlijeku od konoplje ne nalazi se ni kolesterol niti zasićene masne kiseline i svakako je svima preporučljivo.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo