KIRURŠKO UKLANJANJE MADEŽA: / Kako se izvodi, koliko traje oporavak i koliko ćete ga platiti ako idete privatniku?

Madeži su nakupina pigmentiranih stanica različitih nijansi. Madeži nisu za brigu osim kada dođe do čudnih i intenzivnih promjena koje ukazuju na nastanak melanoma.

16.7.2017.
13:00
skintour.com
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Madeži su pigmentirane stanice, a njihovo glavno značenje je da jesu ili mogu postati zloćudni. Sumnjive promjene koje se događaju kao što je mijenjanje boje ili rubova ukazuju na potrebitost biopsije.

Kada trebate obaviti pregled i kirurško uklanjanje madeža?

Madeže na tijelu je potrebno često pregledavati. Ako zamijetite neobične promjene ili vam neki madeži počinju izgledati sumnjivo, obratite se svom liječniku koji će vas testirati i po potrebi ga ukloniti.

Madež je opasan ako nema jasne rubove, mijenja boju, veći je od 6 mm u promjeru, asimetričan je, raste i događaju se promjene u obliku, veličini, uzdignutosti te ako dolazi do simptoma poput svrbeža ili krvarenja.

Većina ljudi zamišlja madež kao tamnu, smeđu promjenu na koži, ali madeži mogu izgledom biti raznovrsni. Madeži se mogu pojaviti bilo gdje na koži, pojedinačno ili grupirano. Obično su smeđe boje i različitog oblika. Smeđa boja madeža potječe od melanina, pigmenta kojeg stvaraju posebne stanice u koži.

Kako izgleda kirurško uklanjanje madeža?

Koža i potkožno tkivo podložni su raznim reakcijama i madežima različite veličine i karakteristika. Najčešće se radi o dobroćudnim promjenama. Liječenje opasnih madeža ovisi o njihovim karakteristikama. Neki se uklanjaju iz estetskih razloga, posebice oni koji se nalaze na licu , dok drugi predstavljaju takvu skupinu tumora kod kojih je potrebno kirurško odstranjivanje. Ako se madež ili druga promjena kože ukloni u ranoj fazi, vrlo se rijetko ponovno pojavljuje.

Postoji nekoliko metoda kirurškog uklanjanja madeža: lasersko uklanjanje i radiofrekvencijsko uklanjanje madeža.

Lasersko uklanjanje madeža je najjednostavnija metoda za uklanjanje madeža i ostalih kožnih promjena. Za ovaj zahvat najčešće nećete dobiti niti anesteziju, no to ovisi o veličini i lokaciji opasnog madeža. Lasersko uklanjanje uključuje upotrebu laserskog svjetla čiji se snop usmjerava izravno u madež kako bi ga zagrijalo i potom uništilo. Bezbolno je, ne zahtjeva rezanje, niti šavove na koži. Kod laserskog uklanjanja madeža male su šanse za nastanak ožiljaka. Jedino što nastaje je krasta koja će otpasti nakon 2-3 tjedna.

Radiofrekvencijsko kirurško uklanjanje madeža uklanja samo promjenu na koži. U slučaju ovakvog odstranjivanja dobit ćete lokalnu anesteziju koja se ubrizgava veoma tankom iglom ispod same izrasline. Odmah nakon tretmana na mjestu izrasline pojavljuje se rana na koži koja ne krvari, iste veličine kao i uklonjena izraslina. Potom se formira krasta, a nakon 7-10 dana i svježi sloj kože koji se kroz vrijeme ponovno bojom stopi s okolnom kožom. Nakon uklanjanja madeža metodom radiofrekvencije madež je moguće poslati na patohistološku analizu gdje se utvrdi je li promjena benigna.

Oporavak nakon kirurškog uklanjanja madeža

Tretman nakon tretmana traje oko 7 dana. Prvi dan nakon operacije previjaju se mjesta na kojima su se nalazili odstranjeni madeži. Poslije skidanja konaca, ako ih je bilo, tretirana mjesta nužno je mazati kremama idućih nekoliko tjedana. Kreme će vam preporučiti liječnik. Također možete koristiti ricinusovo ulje kako bi se riješili ožiljaka, no savjetujte se s liječnikom prije korištenja. U postoperativnom tretmanu ne smijete se izlagati suncu niti iritirajućim sredstvima. To znači da morate paziti na kozmetičke proizvode koje koristite ali i da se ne tuširate previše vrućom vodom.

Cijena kirurškog uklanjanja madeža

Opasni madeži će se odstranjivati temeljem upute kirurga i mogu se obaviti uz plaćanje preko HZZO-a. Ako se odlučite za odstranjivanje madeža u privatnoj poliklinici, prvo ćete morati napraviti pregled koji će vas koštati oko 400 kuna. Sama operacija, ovisno o veličini i vrsti odstranjivanja koštat će vas od 500 - 2000 kuna.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali