Snažni lijekovi za koje ne trebate recept

Fermentirana hrana i napici puni su hranjivih tvari nužnih za zdravlje. U našim krajevima najpopularniji su jogurti i kiseli kupus, no možda biste mogli iskušati i kimchi i kombucha.

15.5.2013.
14:53
VOYO logo

Kombucha

Fermentirani čaj poznat pod imenom kombucha posebno je popularan u državama kao što su Kina, Rusija, Koreja i Njemačka, gdje se cijeni zbog svojih zdravstvenih koristi. Prema mišljenju stručnjaka iz američke klinike Mayo ovaj čaj popravlja stanje jetre i probave općenito, jača imunitet pa čak i sprečava rak. Ovaj čej treba piti umjereno, jer neki ljudi mogu biti osjetljivi na njega, posebno na početku. Naime, čaj se priprema uz pomoć gljive koja se razmnožava i klijanjem u otopini čaja i šećera.

Kod pretilih osoba kombucha potiče gubitak kilograma, no ako ovaj čaj piju jako mršavi mogu se malo i udebljati. Dobra je i za kožu jer kao oblog balansira masnu kožu i ublažuje ekcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kimchi

Omiljeni koreanski specijalitet je crvenkasti fermentirani kupus (ali i drugo povrće) koji se priprema s mješavinom češnjaka, octa, soli, papra i drugih začina. Iako ima snažan miris i okus češnjaka i ljutih feferona servira se uz svaki obrok, samostalno ili pomiješan s rižom ili okruglicama. Zbog visokog sadržaja vlakana i malo kalorija smatra se jednim od važnih faktora zbog kojih se pretilost nije proširila po Koreji. Koreanci ga jedu s gotovo svime, uključujući i palačinke, pizzu, burgere i juhe.

Koreanski kimchi pun je vitamina A, B i C, no najveću korist donose 'zdrave bakterije' Lactobacilli, koje se obično nalaze i u drugoj fermentiranoj hrani poput jogurta. Ova dobra bakterija pomaže probavu, a može zaustaviti i spriječiti infekciju kvascima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke studije su pokazale da fermentirani kupus sadrži sastojke koji mogu spriječiti rast raka.

Kako se priprema Konzervira se uz pomoć soli koja sprečava razvoj štetnih, a potiče rast dobrih bakterija. Poželjne bakterije potiču fermentaciju, pri čemu se stvaraju aminokiseline i mliječna kiselina. Sad se dodaju razni začini. Osim tradicionalnih češnjaka i feferona dodaju se i mladi luk, mrkva, poriluk, đumbir, sezam, kruške, oštrige, morski račići, kesten, morski puževi, pinjoli ili morske alge. Zbog tako različitih dodataka postoji preko 100 vrsta kimchija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo