uznemirujuće otkriće / Ketogena dijeta dugoročno šteti zdravlju?

Image
Foto: Pexels

Jedna od najpopularnijih dijeta na svijetu, ketogena dijeta, prema najnovijoj studiji ima više negativnih, nego pozitivnih učinaka na zdravlje

4.2.2020.
7:32
Pexels
VOYO logo

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Nature Metabolism, provedeno na miševima, pokazalo je da dugoročno prakticiranje keto prehrane loše utječe na zdravlje.

Kod miševa koji su na ovom režimu bili kraće vrijeme, zdravlje se poboljšalo, odnosno upale u organizmu su se smanjile, a metabolizam ubrzao. No, nakon nekoliko mjeseci na keto prehrani, stanje se promijenilo - miševi su postali pretili, metabolizam im se usporio, a upale u tijelu jako povisile. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(FOTO: Pexels)

"Iako ovi rezultati studije mogu zvučati poražavajuće za ljude koji su na ketogenom režimu, otkriće da keto prehrana dugoročno šteti zdravlju, a poboljšava ga ako je kratkoročno prakticiramo, treba gledati u pozitivnom svjetlu - tko želi biti na dijeti zauvijek?", šaljivo će autor studije Vishwa Deep Dixit, profesor imunobiologije i komparativne medicine na Sveučilištu Yale, za portal Inverse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, ketogena prehrana bazira se na izbacivanju ugljikohidrata i povećanju unosa zdravih masnoća poput avokada, lososa, orašida, a sve kako bi se tijelo dovelo u stanje ketoze u kojem kao gorivo, odnosno izvor energije koristi masnoće, a ne šećere i ugljikohidrate. I nije loše s vremena na vrijeme prebaciti se na keto režim, no za zdravlje je ipak najbolje jesti raznoliko, sezonsko, lokalno i umjereno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo